paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/vice-versa-lanceert-genderspecial-25-jaar-beijing-tijd-voor-een-feestje

Vice Versa lanceert genderspecial 25 jaar 'Beijing': tijd voor een feestje?

23-09-2020

Het journalistieke platform voor mondiale vraagstukken (Vice Versa) en het netwerk dat strijdt voor wereldwijde gendergelijkheid (WO=MEN) lanceren in september 2020, in samenwerking met zeven andere organisaties, waaronder PAX, een genderspecial met als thema Beijing 25+.

Het is dit jaar een kwart eeuw geleden dat de vierde Wereldvrouwenconferentie in Beijing plaatsvond waar activisten van over heel de wereld een progressieve routekaart voor gendergelijkheid en vrouwenrechten opstelden. Verhalen van (jonge) activisten uit Afghanistan, Guatemala, India, Irak, Marokko, Oeganda, Peru, Soedan en de VS staan dan ook centraal in deze special. Allen zijn ze uitgesproken, geëngageerd, en gendergelijkheid gaat hen aan het hart. Ondanks de politieke, sociale en financiële druk op activisten, blijven ze zich onvermoeibaar inzetten voor een gelijkwaardige en inclusieve samenleving.

Beijing 25+

25 jaar na de Wereldvrouwenconferentie, is de wereldwijde gender gap - de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen - volgens het World Economic Forum (WEF) met 68 procent gedicht. Maar tegelijkertijd zit er nog een gigantisch gelijkheidsgat. Het is een tijd van toenemend conservatisme, met leiders die openlijk de strijd aangaan tegen feminisme en die alles wat niet past in het traditionele beeld van man en vrouw zien als een bedreiging van de nationale veiligheid. Leiders die openlijk seksistisch zijn en bestaande regelgeving voor zelfbeschikking van vrouwen over het eigen lichaam terugdraaien, die huiselijk geweld afdoen als privézaak. 

Genderspecial

In de special staan interviews met lokale en internationale mensen op de grond die dagelijks met onderdrukking te maken hebben. Waaronder Afghaanse vredesactivisten wiens doel het is vrouwen aan de onderhandelingstafel voor de vredesovereenkomst te krijgen en vrouwen die het kloppend hart waren van de revolutie in hun land. Zoals Wafa, die via ondergrondse buurtgroepen in Khartoum de protesten tegen het Soedanese regime bleef aanjagen. Ook wordt Ilhan Omar geïnterviewd, die als Amerikaans Congreslid, en als jonge zwarte vrouw, moslima en vluchteling zowel haat als hoop oproept. Tevens bevat de special een rondetafelgesprek over de rol van mannen in het genderdebat en machtsongelijkheid tussen de vrouwenbewegingen. 

Anke Kluppels, programmaleider gender, vrede en veiligheid bij PAX: “Vrouwen spelen een hele belangrijke rol in vreedzaam verzet, zoals de vrouwen in Soedan, die echt een drijvende kracht van de revolutie waren, maar nu tijdens de transitieperiode bedrogen uitkomen. Bij de vorming van een nieuwe overheid en de vredesonderhandelingen zat er op een gegeven moment welgeteld één vrouw, en die is er nu uitgeknikkerd! Dus als de macht wordt verdeeld zie je weer dat oude plaatje; een paar mannetjes die achter de schermen de macht verdelen.” 

COVID-19

Structurele aandacht voor gendergelijkheid blijft belangrijk. Uit recent onderzoek gedaan in opdracht van WO=MEN, Dutch Gender Platform blijkt dat COVID-19 de bestaande ongelijkheid in de wereld namelijk vergroot. Net als bij andere crises worden mensen in kwetsbare posities, waaronder vrouwen en gender non-conforme personen, hard getroffen.

Bestellen

De Genderspecial ligt vanaf 17 september 2020 bij abonnees op de deurmat. Een los nummer kost € 12,50. Bestellen? Mail naar angelique(javascript needed for readable email)viceversaonline.nl. Journalisten kunnen de special los of als pdf aanvragen via communicatie(javascript needed for readable email)wo-men.nl.

De Genderspecial is tot stand gekomen in samenwerking met en middels een financiële bijdrage van Amref Flying Doctors, Cordaid, Milieudefensie, PAX, WECF (vanuit het EU-programma Women2030), GAGGA, het NIMD en de Fair, Green and Global Alliance.

 

Gender, vrede en veiligheid

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.