paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/verzekeraars-steken-miljarden-in-foute-wapenhandel

Verzekeraars steken miljarden in foute wapenhandel

18-06-2015

Wapenhandel met corrupte landen en dictaturen: daar wil je als fatsoenlijke verzekeraar toch niet bij betrokken zijn? Toch investeren acht van de tien grootste levensverzekeraars in totaal 6,8 miljard euro in vijftien bedrijven die wapens leveren aan landen als Saoedi-Arabië, Nigeria en Bahrein. 66% van de Nederlanders vindt dit onacceptabel. Jij ook? Check je verzekeraar en kom in actie!

Onder leiding van PAX heeft de Eerlijke Verzekeringswijzer onderzoek laten doen naar tien verzekeraars die actief zijn in Nederland. Van hen investeerden alleen Achmea en ASR niet in bedrijven die zich inlaten met foute wapenhandel. De acht andere: Allianz, Legal & General, APG (moederbedrijf van Loyalis), Aegon, NN Group, Generali en in mindere mate Delta Lloyd en SNS Reaal bleken wel financiële banden te hebben met bedrijven die in de onderzoeksperiode 2010-2014 wapens en wapensystemen leverden aan onder meer dictaturen en corrupte landen.

Belabberde mensenrechtensituatie
Suzanne Oosterwijk van PAX, namens de Eerlijke Verzekeringswijzer: “Alle acht steken geld in bedrijven die bijvoorbeeld gevechtshelikopters, tanks, (cluster)bommen of radarsystemen leverden of nog gaan leveren aan Saoedi-Arabië. Dit land gebruikte onlangs nog verboden clustermunitie in Jemen en staat bekend om zijn belabberde mensenrechtensituatie. Daar wil je als fatsoenlijke verzekeraar toch niet bij betrokken zijn?”

Opiniepeiling: ‘onacceptabel’
PAX roept samen met de Eerlijke Verzekeringswijzer verzekeraars op dergelijke investeringen uit te sluiten, om te voorkomen dat wapens in verkeerde handen vallen. Zij staan daarin niet alleen: opinieonderzoek van Motivaction in opdracht van PAX laat zien dat 66% van de ondervraagden het niet acceptabel vindt als de eigen verzekeraar investeert in bedrijven die militaire goederen leveren aan discutabele eindbestemmingen. 81% van deze groep zou bereid zijn om hiervoor over te stappen naar een andere verzekeraar.

Wil jij ook niet dat jouw verzekeringspremie naar foute wapenhandel gaat? Check op www.eerlijkegeldwijzer.nl/verzekeringswijzer hoe jouw verzekeraar het doet en stuur een klacht of een compliment.

Download het onderzoeksrapport Case study: Controversial Arms Trade.

Naar aanleiding van de publicatie van het onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer sprak Suzanne Oosterwijk op NPO Radio 1 in De Ochtend, op BNR en bij RTVNH. (18/6/2015)

Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.