paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/verhuizing-ambassades-naar-jeruzalem-brengt-vrede-niet-dichterbij

Verhuizing ambassades naar Jeruzalem brengt vrede niet dichterbij

14-05-2018

Vandaag maandag 14 mei verhuist de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem van Tel Aviv naar Jeruzalem. Precies 70 jaar geleden verklaarde Israël zich onafhankelijk en niet veel later werd Jeruzalem tot hoofdstad uitgeroepen. Israëls premier Netanyahu reageerde opgetogen op het besluit van de Amerikanen. Hij zei dat de Amerikaanse verhuizing het einde van het Israëlisch-Palestijnse conflict een stap dichterbij zou brengen.

Het besluit van president Trump kwam hem op veel internationale kritiek te staan. Vooral de Palestijnen reageerden woedend, omdat zij Oost-Jeruzalem beschouwen als hun hoofdstad. Wie deze maandag door Jeruzalem zou lopen, ziet weinig van die Palestijnse visie op de realiteit terug. Bij Met het Oog op MorgenBureau Buitenland en bij de podcast van Nu.nl spreekt PAX medewerker Pieter Dronkers over de 'mogelijke' gevolgen van de Amerikaanse politiek op de vrede in Israël. 

Lees ook het Jeruzalem rapport wat in gaat op de enorme verdeeldheid van Oost-Jeruzalem. Of lees een blog uit de serie van vijf blogbijdrages waarin jonge Palestijnen hun visie op de toekomst geven.  

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.