paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/verenigde-naties-zetten-killer-robots-op-de-agenda

Verenigde Naties zetten killer robots op de agenda

15-11-2013

IKV Pax Christi is zeer verheugd over de eensgezindheid onder staten om de mogelijke gevaren van 'killer robots' in 2014 te gaan bespreken. Vandaag heeft de VN Conventie over Conventionele Wapens (CCW) het onderwerp in Genève op de agenda geplaatst.

In mei 2014 zullen de 117 staten die lid zijn van de CCW - waaronder de Verenigde Staten, Rusland, India, het Verenigd Koninkrijk en Nederland -  enkele dagen bijeenkomen om te praten over volledig autonome wapensystemen: de killer robots. IKV Pax Christi is een van de initiatiefnemers van de campagne 'Stop Killer Robots', die nog geen zeven maanden geleden in Londen is gestart.  
 
Miriam Struyk, teamleider Veiligheid en Ontwapening bij IKV Pax Christi: "Het is fantastisch om te zien hoe een issue als killer robots, dat tot enkele maanden terug nog als een obscuur onderwerp werd gezien, nu de aandacht krijgt die het verdient. Het is onacceptabel dat er wapens in ontwikkeling zijn die zelf doelen selecteren en uitschakelen."
 
Leven en dood
IKV Pax Christi meent dat bij beslissingen over leven en dood menselijke invloed of enige vorm van controle essentieel is. Het is bemoedigend dat deze staten hebben besloten hierover met elkaar in gesprek te gaan. Een discussie die wat IKV Pax Christi betreft moet leiden tot een mandaat om te gaan onderhandelen over een verbod op de ontwikkeling en het gebruik van deze wapens.

Struyk: "Intussen roepen we landen op nationaal beleid te formuleren. Laten we dit keer eerst met elkaar bepalen welke technologische militaire ontwikkelingen we willen, voordat nieuwe wapens al in gebruik zijn en het moeilijk is om ze nog te stoppen. Nederland is een van de landen die zich in Genève, en eerder al in New York, bezorgd heeft betoond over deze ontwikkeling. Samen met andere staten en het maatschappelijk middenveld willen we kijken naar de mogelijke ethische, juridische en militaire consequenties. We hopen dat Nederland internationaal een voorhoederol op zich zal nemen."

www.stopkillerrobots.org

Lees ook: Robotisering van het leger is een reëel gevaar

Lees meer over onze campagne tegen killer robots.

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.