paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/verder-praten-over-toekomst-zuid-soedan

Verder praten over toekomst Zuid-Soedan

15-02-2014

In de tweede ronde van de onderhandelingen over Zuid-Soedan, die momenteel in Addis Abeba (Ethiopië) plaatsvinden, staat de toekomst van de jonge staat op het spel. PAX doet gerichte aanbevelingen aan de onderhandelaars.

Het is van het grootste belang dat nu ook de wortels van het conflict worden benoemd. Dit is alleen mogelijk als alle partijen, waaronder burgerorganisaties en de kerken, meepraten. Het op 23 januari tussen regering en oppositie getekende staakt-het-vuren heeft het conflict slechts voorlopig beëindigd.  Zowel de regering als de rebellen beschuldigen elkaar er trouwens van het bestand te schenden.

PAX benoemde eerder drie hoofdlijnen voor een lange termijn oplossing. Nu doet zij ook gerichte aanbevelingen aan de onderhandelaars en internationale actoren, zoals UNMISS (de VN-missie in Zuid-Soedan) en de speciale gezanten van de Verenigde Staten, de Europese Unie en Noorwegen.

Vredeshelden
Het nationale leger (SPLA) en de politie moeten met een meer evenredige vertegenwoordiging worden hervormd. Voor UNMISS ziet PAX vooral een praktische rol weggelegd. De VN-troepen kunnen lokale vredeshelden met transport en communicatie ondersteunen, zoals ze eerder ook al deden, en informatie verstrekken over de veiligheidssituatie buiten de bases.  

Het door de kerken geleide comité voor National Healing, Peace and Reconcliation verdient alle steun bij hun werk van waarheidsvinding, het laten afleggen van bekentenissen en het streven naar verzoening. Een breed samengestelde interim-regering moet een nationale politieke dialoog starten, het proces van grondwetsherziening weer op gang brengen en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

PAX is bij de onderhandelingen in Addis Abeba aanwezig. Deze staan opnieuw onder leiding van de Intergovernmental Authority on Development (IGAD), een verband van zeven landen in de Hoorn van Afrika.

Lees hier de aanbevelingen van PAX voor het beëindigen van de cirkel van geweld in Zuid-Soedan.

Lees ook:
Zuid-Soedan heeft herstart nodig
IKV kerken sturen solidariteitsbrief
Vrouwen praten mee in Addis Abeba

Gender, vrede en veiligheid, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.