paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/verbod-op-killer-robots-noodzakelijk-en-urgent

Verbod op killer robots noodzakelijk en urgent

09-11-2015

Staten moeten zo snel mogelijk overgaan tot onderhandelingen voor een verbod op volledig autonome wapens oftewel killer robots. Dat is de oproep van PAX tijdens de Conventie over Conventionele Wapens (CCW), van 9 t/m 13 november in Genève. Tijdens deze VN bijeenkomst wordt onder meer besloten of, en zo ja, hoe de discussie rond killer robots komende jaren wordt voortgezet.

Killer robots zijn autonome wapensystemen die, eenmaal geactiveerd, in staat zijn zonder betekenisvolle menselijke controle doelwitten te selecteren en uit te schakelen. PAX is medeoprichter van de internationale campagne Stop Killer Robots en pleit sinds 2013 voor een verbod op de ontwikkeling en het gebruik van deze wapens.
 
PAX verwacht dat er op dit moment nog niet de benodigde overeenstemming is om te besluiten tot onderhandelingen. De vredesorganisatie zal zich dan ook hard maken voor instelling van ten minste de vorming van een formele 'groep van statelijke experts' die zich verder in het onderwerp zal verdiepen. Bij eerdere wapenverdragen bleek een dergelijke groep van experts de opmaat naar een verbod.

Science fiction
Miriam Struyk, campagneleider Killer Robots die PAX bij de CCW vertegenwoordigt: "Beslissingen over leven en dood mogen nooit aan machines worden overgelaten. Killer robots moeten dan ook science fiction blijven. Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, diplomatie vaak tergend langzaam. In het verleden waren we vaak te laat met bedenken wat we willen dat nieuwe technologie voor ons doet, bijvoorbeeld bij kernwapens. De CCW zet tot nog toe de standaard te laag en opereert te traag. Snelle en concrete maatregelen zijn noodzakelijk om deze keer wél op tijd te zijn". PAX vindt het overigens positief dat Nederland zich in oktober bij de VN in New York al uitgesproken heeft voor instelling van een dergelijke formele groep van statelijke experts.

Reactie PAX op advies aan regering
De Nederlandse regering zal zich de komende tijd buigen over het vorige week gepubliceerde adviesrapport "Autonome wapens; de noodzaak van betekenisvolle menselijke controle." Alhoewel PAX de definities uit het rapport schimmig vindt, lijkt het erop dat de adviescommissie volledig autonome wapensystemen onwenselijk acht. PAX en de adviescommissie verschillen echter van mening hoe deze ontwikkeling dan voorkomen moet worden.
PAX vindt een internationaal verbod op de ontwikkeling van killer robots de meest realistische manier om het gebruik ervan te voorkomen. Het adviesrapport stelt echter dat een verbod vooralsnog onwenselijk en sowieso onuitvoerbaar is. Het oorlogsrecht zou voldoende handvaten bieden om mensen tegen uitwassen van autonome wapens te beschermen. PAX vindt deze afwachtende houding bevreemdend en naïef.

In NRC Handelsblad van dinsdag 3 november reageren algemeen directeur Jan Gruiters en campagneleider Miriam Struyk op het advies aan de regering, en betogen zij waarom killer robots vooral science fiction moeten blijven.

Lees ook de blog van Jan Gruiters: Killer robots: derde revolutie na uitvinding van buskruit en kernwapen

Lees meer over de campagne Stop Killer Robots.


 

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.