paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/verbied-killer-robots

Verbied killer robots

21-03-2019

De Brandenburger Tor in Berlijn trok donderdag volop de aandacht, want demonstranten uit de hele wereld protesteerden er tegen de ontwikkeling van volledig autonome wapensystemen.

Killer Robots zijn autonome wapensystemen die doelen kunnen selecteren en aanvallen zonder betekenisvolle menselijke controle. Dit betekent dat het wapensysteem dodelijk geweld kan gebruiken zonder directe instructie van een mens. Het zou kunnen worden toegepast in verschillende soorten wapensystemen, waaronder tanks, vliegtuigen of schepen. Het is belangrijk dat er een verbod op deze wapens komt voordat ze daadwerkelijk zijn ontwikkeld: voorkomen is beter dan genezen.
Een belangrijke reden waarom de actie in Berlijn plaatsvindt, is om de Duitse regering te bewegen de leiding te nemen om tot een verbod te komen. In september riep de Minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Heiko Maas, op tot een verbod op volledig autonome wapens, maar er zijn nog geen stappen gezet om zo snel mogelijk een verbod te realiseren. Duitsland heeft juist een niet bindende politieke verklaring voorgesteld. PAX vindt dat niet voldoende en wil het juridisch vastleggen dat de wapens er nooit zullen komen. 

Voorkom investeringen in killer robots

Daarom moeten banken en andere financiële instellingen geen geld investeren in de ontwikkeling van autonome wapens. Het is belangrijk ideeën en kennis te delen met andere activisten. PAX is als bestuurslid van de Campagne tegen Killer Robots heel actief in de bijeenkomst voor campaigners in Berlijn en bij de VN conferentie die 25 maart in Genève begint. 
PAX staat niet alleen, want António Guterres, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, het Europese parlement en duizenden wetenschappers in het vakgebied van kunstmatige intelligentie hebben oproepen tot een verbod op dodelijke autonome wapensystemen. 

Maandag 25 maart zendt TNO een gesprek uit met Miriam Struyk van PAX over de dilemma’s die killer robots brengen en de nieuwe wapenwedloop die het zou kunnen ontketenen. Na het buskruit en kernwapens veranderen autonome wapensystemen wellicht fundamenteel de manier waarop oorlogen worden gevoerd. Hoe gaan we om met de komst van deze wapensystemen? Zie de podcast op de website van TNO.  

Meer lezen? Kijk dan op deze pagina's, want PAX waarschuwde al in 2011 voor de ontwikkeling van deze techniek, en was in 2013 een van de medeoprichters van de Campagne tegen Killer Robots.

Lees ook: Meerderheid Nederlanders tegen killer robots

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.