paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/veelvuldig-gebruik-van-clustermunitie-in-oekraine

'Veelvuldig gebruik van clustermunitie in Oekraïne'

22-10-2014

Volgens de Amerikaanse mensenrechten organisatie Human Rights Watch (HRW) is er hard bewijs dat de Oekraïense regering verantwoordelijk is voor wijdverbreid gebruik van clustermunitie in Oost-Oekraïne. Ook zijn er bewijzen dat de rebellen clustermunitie hebben ingezet.

Oekraïense overheidstroepen hebben begin oktober clustermunitie ingezet in Donetsk, aldus Human Rights Watch. HRW deed een week lang onderzoek in het oosten van Oekraïne en rapporteerde dat in de gevechten tussen de regering van Oekraïne en pro-Russische rebellen herhaaldelijk clustermunitie is gebruikt.

Hoewel het voor een deel van de aanvallen niet mogelijk is definitief uitsluitsel te geven over wie verantwoordelijk moet worden gehouden, wijzen de onderzoeksresultaten naar de Oekraïense regering als verantwoordelijke voor de inzet van clustermunitie in meerdere aanvallen. Daarnaast vond Human Rights Watch aanwijzingen dat ook de anti-overheidstroepen mogelijk clustermunitie hebben gebruikt.

Internationaal verbod op clustermunitie
Oekraïne is niet aangesloten bij het Clustermunitieverdrag (CCM) uit 2008. Dit verdrag bevat een verbod op clustermunitie. Momenteel hebben 114 landen zich aangesloten bij de CCM.
De eerste berichten over het gebruik van clustermunitie in Oekraïne kwamen voor het eerst naar buiten in juli 2014. Clustermunitie staat er om bekend grootschalig leed teweeg brengen zowel tijdens, maar ook nog lang na conflict, vooral bij burgers.

Oproep aan Oekraïne
PAX is, net als Human Rights Watch, oprichter van de internationale Cluster Munition Coalition (CMC). De CMC roept alle partijen in het conflict op om géén clustermunitie te gebruiken en roept Oekraïne op om toe te treden tot het Clustermunitieverdrag. Daarnaast dringt de CMC er bij Oekraïne op aan een onafhankelijk onderzoek te starten naar het gebruik van clustermunitie.

VN vergadering in New York
PAX is in New York voor de VN's First Committee bijeenkomst over ontwapening. PAX roept de aanwezige landen op om ieder gebruik van clustermunitie sterk te veroordelen en om Oekraïne aan te moedigen lid te worden van het internationale verbod op clustermunitie.

Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, heeft zich eveneens uitgesproken. Hij laat in een statement weten diep bezorgd te zijn over de inzet van clustermunitie in Oekraïne en roept betrokken partijen op onmiddellijk te stoppen met het gebruik van verboden wapens: "The Secretary General reiterates his call for an end of use of these indiscriminate weapons and the importance a world free of cluster bombs."

Omstreden wapens en wapenhandel, Oekraïne

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.