paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/veelgestelde-vragen-over-pleidooi-voor-ingrijpen-in-syrie

Veelgestelde vragen over pleidooi voor ingrijpen in Syrië

17-05-2013

IKV Pax Christi pleitte onlangs met een rapport en een opiniestuk in Trouw voor beperkt militair ingrijpen in Syrië. Dit pleidooi riep vele reacties op, waaronder de vraag: waarom is een vredesorganisatie voor militair ingrijpen? Hieronder beantwoorden wij de meest gestelde vragen.

Waarom pleit een vredesorganisatie voor militair ingrijpen, oftewel oorlog?
IKV Pax Christi werkt voor vrede, maar is geen pacifistische organisatie. Veiligheid van burgers is een van de belangrijkste voorwaarden voor vrede, en soms zijn militaire middelen nodig om burgers het beste te kunnen beschermen. Wij zeggen niet dat we met militaire middelen vrede bewerkstelligen – democratie kunnen we immers niet vanuit de lucht een land in bombarderen. Maar militair ingrijpen kan er wél voor zorgen dat burgers worden beschermd, waardoor ruimte kan ontstaan voor een politiek proces naar een meer democratische samenleving.

Via de campagne Adopt a Revolution roept IKV Pax Christi op het vreedzaam verzet in Syrië te steunen,maar nu pleiten jullie voor militair geweld. Hoe kan dat?
Wij denken dat het vreedzame burgeractivisme de kern vormt van hoop op de overgang naar een democratisch Syrie waarin alle burgers - ongeacht religieuze of etnische achtergrond – samenleven.
De financiële steun voor Adopt a Revolution is nog steeds exclusief bestemd voor deze vreedzame initiatieven in Syrië, zoals lokale revolutionaire comités. Deze initiatieven zijn echter niet opgewassen tegen de dagelijkse bombardementen die het Assad-regime doelgericht uitvoert op hulpverleners, ziekenhuizen, bakkerijen en woonwijken. Vreedzame initiatieven alléén blijken helaas niet voldoende om die bombardementen te stoppen.

Bekijk hier de overige vragen en antwoorden en lees hier het rapport en het opiniestuk in Trouw.

Dinsdag 21 mei organiseert IKV Pax Christi in Den Haag een politiek debat getiteld  Burgerbescherming in Syrië: militair ingrijpen of niet?
De avond wordt gehouden in café Dudok in Den Haag. Aanvang 19.30 uur, toegang gratis, aanmelden bij Marianne Brandt via brandt(javascript needed for readable email)paxvoorvrede.nl.

 

Gender, vrede en veiligheid, Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.