paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/vattenfall-haalt-drummond-van-lijst-steenkolenleveranciers

Vattenfall haalt Drummond van lijst steenkolenleveranciers

07-02-2019

De Zweedse energiegigant Vattenfall heeft mijnbouwbedrijf Drummond verwijderd van hun lijst van steenkolenleveranciers. Dit nadat Drummond de dialoog met Vattenfall over mensenrechten heeft stopgezet. PAX ziet dat Drummond de slachtoffers van mensenrechtenschendingen in de kou laat staan en is tevreden met de reactie van Vattenfall. “Er is gelukkig juist een groeiende coalitie op zoek naar oplossingen,” stel Wouter Kolk van PAX.

Vattenfall is voorloper als het gaat om het aankaarten van mensenrechtenschendingen in hun toeleveringsketen van kolen. Het Zweedse bedrijf was de eerste die hun leveranciers verzocht om een verzoeningsdialoog aan te gaan met slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen gepleegd in de Colombiaanse mijnstreek Cesar tussen 1996 en 2006. Recentelijk hebben drie andere grote energiebedrijven RWE, ENGIE en Uniper het voorbeeld van Vattenvall gevolgd en ook opgeroepen voor een dialoog met slachtoffers. Vattenfall maakte het nieuws rond Drummond bekend tijdens een update over de Human Rights Risk assessment die zij hebben uitgevoerd in Colombia.

Dialoog dé weg vooruit

PAX-campagneleider Wouter Kolk: “Een dialoog over het gewelddadige verleden van deze mijnstreek is de enige constructieve manier vooruit”. Daarom is het erg teleurstellend dat Drummond de oproep van deze energiebedrijven negeert en weigert in gesprek te gaan met over de mensenrechtenschendingen in het verleden. Hiermee laat Drummond de slachtoffers, voor wie zulke mensenrechtendialogen cruciaal zijn, in de kou staan.”

Koploper Prodeco

Anderhalf jaar geleden hebben slachtoffers van mensenrechtenschendingen mijnbouwbedrijven uitgenodigd om het gesprek aan te gaan met als doel waarheidsbevinding en genoegdoening. In de recentelijk gepubliceerde voortgangsrapportage van het Nederlandse Kolenconvenant maken energiebedrijven duidelijk dat zij willen dat Drummond en Prodeco de dialoog aangaat met deze slachtoffers. Waar Drummond niet bereid is het gesprek aan te gaan blijkt uit Vattenfall’s update dat Drummond’s grootste concurrent Prodeco hier positiever tegenover staat: “Prodeco gaat actief aan de slag met een van onze belangrijkste aanbevelingen. Het bedrijf zal actief bijdragen aan historische waarheidsbevinding door in contact te treden met slachtoffers en zal het belang van verzoening benadrukken”.

Verzoening binnen handbereik

Slachtoffers hopen vanwege deze positieve ontwikkelingen dat – na vele jaren van strijd voor erkenning, waarheidsbevinding en genoegdoening – er eindelijk gestart kan worden met het verwerkingsproces. Het succes hiervan hangt echter nog steeds af van verdere acties en de daadwerkelijke start van een effectieve verzoeningsdialoog. Een andere sleutelkwestie is of, naast Vattenfall, andere energiebedrijven ook bereid zijn kolenleveranciers die meedoen aan deze dialogen te belonen door relaties met leveranciers die weigeren te verbreken. Gelet op internationale standaarden voor handel en mensenrechten is dit de enige effectieve manier om grove mensenrechtenschendingen te adresseren.

Groeiende coalitie

Wouter Kolk: “Zowel mijnbouwbedrijven als energiebedrijven staan voor een duidelijke vraag. Blijven zij onderdeel van het probleem en accepteren zij de consequenties hiervan of sluiten zij zich aan bij een groeiende coalitie die op zoek is naar een effectieve oplossing die mensenrechten adresseert en bijdraagt aan duurzame vrede. Wij hopen dat alle bedrijven zich bewegen in de laatste richting”.

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.