paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/uitspraak-rechter-mogelijk-omslagpunt-in-politiek-ten-aanzien-van-srebrenica

Uitspraak rechter mogelijk omslagpunt in politiek ten aanzien van Srebrenica

05-07-2011

IKV Pax Christi hoopt op een trendbreuk in de politieke lijn na de rechterlijke uitspraak over Srebrenica.

“De rechtbank heeft zich laten leiden door de feiten en daaraan de juiste conclusie verbonden dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van de moslimmannen in Srebrenica.” Dat zegt Dion van den Berg van vredesorganisatie IKV Pax Christi, die jarenlang met de Dutchbattolk Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van de Dutchbat elektricien Mustafic gestreden heeft voor erkenning.

IKV Pax Christi hoopt dat de rechterlijke uitspraak ook een omslagpunt is voor de politieke discussie in Nederland over Srebrenica. De Nederlandse staat kan in cassatie gaan. “Het zou goed zijn als de staat de eigen verantwoordelijkheid voor Nederlandse fouten erkent en ten overstaan van de overlevenden excuses maakt. Dat zou een eerste stap zijn in het herstel van de relatie met de overlevenden van Srebrenica”, zegt Van den Berg. Twee vertegenwoordigers van de vrouwen van Srebrenica noemen de uitspraak een ‘overwinning voor de Nederlandse rechtspraak’.

In Nederland doen velen ‘Srebrenica’ af als geschiedenis, maar voor de nabestaanden is het nog steeds de realiteit van alledag. Volgende week maandag, op 11 juli, worden op de begraafplaats in Srebrenica 607 slachtoffers begraven, in bijzijn van meer dan 30.000 aanwezigen. Onder hen ook de vrouw en kinderen van Rizo Mustafic, de electricien van Dutchbat die tegen zijn wil en ten onrechte op 13 juli 1995 door een Dutchbatter van de compound werd gestuurd, recht in de handen van zijn moordenaars. Dit jaar is zijn lichaam gevonden en geïdentificeerd, ook hij wordt op 11 juli begraven. Van den Berg: “Zijn vrouw en dochter wonen in Nederland en zijn vandaag in Bosnië om dit voor te bereiden”.

IKV Pax Christi organiseert jaarlijks met diverse andere organisaties de Nationale Srebrenicaherdenking, op 11 juli. Die vindt komende maandag weer plaats, op het Plein in Den Haag, voor het gebouw van de Tweede Kamer, om 15.00 uur. De organisatoren hopen dat vele Nederlanders de herdenking bij zullen wonen zodat, aldus Van den Berg: “Duidelijk wordt dat niet iedereen in Nederland Srebrenica vergeten is en dat wij nog stil kunnen staan en stil willen staan bij het leed van de nabestaanden.” De namen van Rizo Mustafic en de 606 andere slachtoffers die die dag in Srebrenica begraven worden, zullen in Den Haag worden voorgelezen.

Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Nederland, Europa

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.