paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/tweede-kamer-spreekt-over-ontwikkelingen-in-de-arabische-regio

Tweede Kamer spreekt over Ontwikkelingen in de Arabische regio

26-03-2013

Op woensdag spreekt de Tweede Kamer over de beleidsbrief van Minister Timmermans. IKV Pax Christi heeft die brief ook gelezen en drukt de Tweede Kamerleden op het hart de human security en mensenrechten niet te vergeten.

IKV Pax Christi bepleit dat Nederland zich in EU verband sterk maakt voor een Europese comprehensive agenda voor human security en democratisering in de Arabische regio, met nadruk op de democratische ruimte voor het maatschappelijk middenveld, vrijheid van vereniging en vergadering, vrijheid van meningsuiting, bescherming van vrouwenrechten en op dialoog tussen verschillende groepen in de samenleving.

In de brief van de minister klinkt de noodzaak voor een Europese comprehensive agenda helder door in de analyse, maar in de uitwerking is dit minder zichtbaar. Het beleid ten aanzien van de MENA regio in de meeste Europese landen en de EU is gebaseerd op twee peilers, economische ontwikkeling en democratisering. Beter zou het zijn de benadering te kiezen die in het verleden gebruikt werd, door uit te gaan van drie 'baskets': economische ontwikkeling, democratie en mensenrechten (o.a. vrouwenrechten), en vrede en veiligheid. Het laatste kan dan specifiek ingevuld worden als human security.

De comprehensive agenda moet gebaseerd moet zijn op lange termijn engagement. Dus nu geen incidentenpolitiek, maar benchmarks overeenkomen met Arabische staten op gebied van de drie manden en de voortgang monitoren, met input en betrokkenheid van maatschappelijk middenveld en op basis daarvan toekomstige financiële beslissingen vormgeven.

Lees hier de volledige brief die IKV Pax Christi stuurde aan de leden van de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.