paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/tien-jaar-na-darfur

Tien jaar na Darfur

28-02-2013

Tien jaar na de moordpartijen in het Soedanese Darfur, is Soedan er nog niet veel veiliger op geworden. Nog steeds worden mensen in Darfur gedood.

Ook in de gebieden Zuid-Kordofan en Blue Nile wordt op grote schaal gemoord. Politici uit de VS, Australië en het Verenigd Koninkrijk roepen nu op om de ‘horror’ in Soedan te stoppen. Het ‘never again’ dat na de Darfur oorlog uitgesproken werd door westerse politici, moet in daden worden omgezet. Dus geen bombardementen meer van de Soedanese luchtmacht op hun onderdanen in Zuid-Kordofan en Blue Nile.

Een coalitie van 98 parlementariërs uit de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk heeft op 28 februari een brief geschreven aan hun eigen Ministers van Buitenlandse Zaken om hen te herinneren aan hun eigen ‘Never again’. Lees hier de brief  aan John Kerry (VS), Bob Carr (Australië) en William Hague (UK).  

Er is ook een actie via de social media gestart om politici aan hun belofte te herinneren: “10 years of horror in Darfur, will you act now on Sudan?” Met de Pls RT @WilliamJHague @StateDept @bobjcarr 10 years of horror in Darfur, will you act now on Sudan?#Darfur10  kunt u ook meedoen.

Aanstaande maandag is het vier jaar geleden dat het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel uit deed aan de President van Soedan, Omar al-Bashir. 

, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.