paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/syrische-activist-raed-fares-vermoord

Syrische activist Raed Fares vermoord

23-11-2018

Vanmiddag kregen we het bericht dat de Syrische activist Raed Fares is vermoord. Hij inspireerde velen met zijn visie van een vrij Syrië voor alle burgers.

Raed Fares werd samen met journalist Hamoud Jneid vanuit een auto doodgeschoten toen ze net na het vrijdaggebed de moskee verlieten. Vermoedelijk zit het aan al-Qaeda gelieerde Hay'at Tahrir as-Sham achter de moordaanslag.

Raed Fares was een van de leidende activisten uit Kafranbel. Een dorp in de provincie Idlib dat beroemd werd om de creatieve leuzen en cartoons die elke vrijdag tijdens protesten met de wereld werden gedeeld. 

Als een van eerste activisten organiseerde hij het vreedzaam protest net na het begin van de Arabische Lente in Syrië. Hij filmde alle protesten en mensenrechtenschendingen in Kafranbel. Later richtte hij de radiozender Radio Fresh en het tijdschrift al-Manthara op. PAX steunde de opstartfase van dat tijdschrift. In 2013 voerden Ambassades van Vrede van PAX nog actie voor Raed Fares. Hij bleef geloven “in een samenleving waarin iedereen samen in vrede leeft, ongeacht etnische of religieuze achtergrond.” Met de United Revolutionary Bureaus, organiseerde hij allerlei activiteiten voor vrouwen, kinderen en jongeren. 

Al eerder doelwit van een aanslag

Raed koos voor vrijheid en was kritisch op iedereen die vrijheid in het gedrang bracht. Hij en zijn radiostation waren doelwit van het Assad-regime, ISIS en al-Qaeda. In 2014 overleefde Raed al een eerdere moordaanslag. Maar hij kwam terug naar Kafranbel en ging door met zijn werk. De afgelopen periode arresteerde Hay'at Tahrir as-Sham al andere activisten, waaronder Yaser as-Saleem, die nu al twee maanden gevangen zit.

Raed Fares inspireerde velen binnen en buiten Syrië. "De revolutie is een idee," zei hij, "een verandering binnen jezelf." Raed is vermoord, maar zijn ideëen zullen verder leven en blijven inspireren. Moge zijn woorden die hij uitsprak tijdens het Oslo Freedom Forum bewaard blijven. 

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.