paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/syrie-geen-bommen-maar-burgerbescherming

Syrië: geen bommen maar burgerbescherming

06-01-2016

PAX heeft een brief opgesteld die je aan minister Hennis-Plasschaert (Defensie), minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) kunt sturen. Het is een vurig pleidooi voor de bescherming van burgers in Syrië.

Het kabinet besluit binnenkort of het ISIS in Syrië gaat bombarderen. Ook PAX vindt dat ISIS bestreden moet worden – maar dan door te investeren in diplomatie en burgerrechten in Syrië in plaats van bommen. Zoals Syriërs tegen PAX zeggen: “Is er nog iemand over die ons niet bombardeert? De hele wereld bombardeert ons al”.

Het Syrische regeringsleger maakt negen keer zoveel burgerslachtoffers als ISIS. De Syrische regering bombardeert en belegert burgers in Syrië. Daarnaast heeft ook Rusland de afgelopen maanden al honderden burgers gedood met luchtbombardementen. Er moet worden geïnvesteerd in de diplomatieke weg om burgers te beschermen tegen oorlogsgeweld.

Syrische burgers zullen meer vertrouwen krijgen in vredesonderhandelingen en een toekomst in hun eigen land als zij merken dat hun veiligheid toeneemt. De Nederlandse regering zou zich moeten inzetten voor burgerrechten en een inclusief bestuur in Syrië, zodat alle bevolkingsgroepen zich veilig en vertegenwoordigd voelen. Als mensen in Syrië uitzicht krijgen op vrede, zal de voedingsbodem van ISIS pas echt ondermijnd worden.

Het besluit om ISIS in Syrië te bombarderen moet nog worden genomen. Wij vragen minister Hennis-Plasschaert (Defensie), minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) daarom het volgende:

  • Ga niet over tot het bombarderen van ISIS in Syrië;
  • Investeer in de diplomatieke weg om het oorlogsgeweld te verminderen en de bombardementen en belegering van burgers door de Syrische regering én door Rusland te stoppen;
  • Investeer in het maken van plannen voor inclusief bestuur, met burgerrechten voor iedere bevolkingsgroep, om te beginnen op lokaal niveau.

Roep ook de ministers op de veiligheid van de mensen in Syrië op de eerste plaats te zetten!

Dus geen bommen, maar burgerrechten. Doe mee.

 

Midden-Oosten, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.