paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/symposium-veilig-gebied-srebrenica-in-het-nederlands-onderwijs

Symposium 'Veilig gebied?' Srebrenica in het Nederlands onderwijs

26-02-2020

PAX en het Nationaal Militair Museum hoopten op 8 april een symposium te organiseren over de manier waarop de genocide van Srebrenica besproken wordt in het Nederlandse onderwijs. Nu, door de corona-crisis waarin ons land op dit ogenblik verkeert, alle samenkomsten tot 1 juni verboden zijn, is het afgelasten van de bijeenkomst onvermijdelijk.

Wij beraden ons nog op een andere manier om op een later moment alsnog met elkaar in debat te gaan over de inhoud van de studie "Veilig gebied? Srebrenica in het Nederlandse onderwijs".  Als we hierin slagen, zullen wij u op deze website en zo snel mogelijk informeren over de datum, locatie en de wijze waarop u zich kunt inschrijven. Degenen die zich al eerder meldden voor de bijeenkomst zullen automatisch bericht ontvangen.

Onze worsteling met de genocide van Srebrenica

Op 11 juli van dit jaar wordt herdacht dat 25 jaar geleden, in 1995, meer dan 8000 mannen en jongens vermoord werden in en rond Srebrenica (Bosnië-Herzegovina), door Bosnisch-Servische milities. De Verenigde Naties hadden Srebrenica in 1993 uitgeroepen tot 'veilig gebied', en Nederland stuurde er blauwhelmen heen. De genocide van Srebrenica is opgenomen in de Canon van Nederland.

Hoe wordt in het Nederlandse onderwijs aandacht besteed aan die zwarte bladzijde uit de Bosnische, Nederlandse en Europese geschiedenis?

Onderzoek

PAX liet een onafhankelijk onderzoek uitvoeren door Dr. Marc van Berkel naar de manier waarop de genocide besproken wordt in de leermiddelen die in het onderwijs gebruikt worden.

Nu deze studie niet meer op het symposium kan worden gepresenteerd kunnen wij u deze digitaal of per reguliere post toesturen. Wilt u de studie digitaal ontvangen op de dag dat we publiek gaan met het rapport, stuurt u dan een e-mail aan sharapova(javascript needed for readable email)paxforpeace.nl. Als u de studie liever op papier ontvangt, gelieve dit aan te geven in de e-mail en ook uw postadres door te geven. U krijgt het rapport gratis, we brengen geen kosten voor rapport of toezending in rekening.

Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.