paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/strijd-om-mosul-verhevigt-duizenden-mensen-vluchten

Strijd om Mosul verhevigt, duizenden mensen vluchten

30-03-2016

Nu de Irakese regeringstroepen en diverse milities de door ISIS bezette miljoenenstad Mosul in Irak naderen, vluchten veel mensen uit de omliggende dorpen naar veiliger gebieden. De eerste 3000 vluchtelingen zijn ondergebracht in sportcomplexen. Naar verwachting zal dat aantal vertienvoudigen als het front de dichterbij gelegen dorpjes nadert.

Veel mensen zijn niet in staat om te vluchten omdat ze door ISIS strijders als levend schild worden gebruikt en er letterlijk over hun hoofden heen gevuurd wordt op de naderende troepen.

Er zijn ook berichten dat een aantal van de milities die tegen ISIS vechten zelf veel mensenrechtenschendingen begaan. De reputatie van deze milities die steden als Ramadi, Amerli, Tikrit, Baghdadia al bevrijd hebben van ISIS, is slecht. De merendeels soennitische inwoners van Mosul vrezen het ergste. Het debat of de Irakese regering wel in staat is om Mosul te bevrijden zonder grote aantallen burgerslachtoffers te maken, wordt nu volop gevoerd.

Vorig jaar bracht PAX een rapport uit over de situatie in Mosul als ISIS daar verdreven zou worden.

Een PAX medewerker uit de omgeving van Mosul nam de foto's bij dit artikel. Over twee weken is hij in Nederland om zijn bevindingen te delen. 

Lees ook: Na ISIS: Hoe kunnen vluchtelingen terug?
Lees ook: Hoe voorkom je 'bijltjesdag' in Mosul
 

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.