paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/street-art-for-peace

Street Art for Peace

25-10-2016

Amsterdamse graffiti artiesten gaan vredesboodschappen in aansprekend beeld vertalen op het Beursplein in Amsterdam. De activiteit op 10 november is een samenwerking van de tentoonstelling ‘The Art of Banksy’ in de Beurs van Berlage, Amsterdam Street Artists en PAX.

De samenwerking ligt voor de hand. De durf die PAX uitdraagt in het vredeswerk vind je bij uitstek terug bij graffiti artiesten. Hun werk is een kunstvorm die bijna altijd opduikt bij conflict en onderdrukking. Vaak is het de laatste uitingsmogelijkheid, soms is er levensgevaar voor de makers. De muren die nog overeind staan in de Syrische stad Aleppo zijn bijvoorbeeld bijna allemaal beschilderd.

Een zichtbare schreeuw
Aleppo en Saraqeb, de favelas van Rio, de krottenwijken van Kaapstad, Port au Prince en Kinshasa, overal waar conflict en onderdrukking heersen zie je graffiti. Het is een zichtbare schreeuw om vrijheid en gerechtigheid. In de schilderingen, posters en objecten zie je bijvoorbeeld de grenzen van een buurt gemarkeerd, een hart onder de riem van burgers en uitingen van hoop en wanhoop. Ondanks alles speelt humor vaak een belangrijke rol.

De artiesten
SKET185 is bekend van veelkleurige cartoons voorzien van een klare lijn. Rhyme is vooral bekend geworden van de groep straatkunstenaars met de naam ‘God’s Vicious Babies’. Hij werkt het liefst op houten bouwketen. Dopie begon met snel werk op Amsterdamse metrotreinen, maar hanteert nu een fotorealistische stijl waarin hij vooral dieren als onderwerp heeft.

Banksy en Leon Keer
De plaats van handeling is niet toevallig. In de Beurs van Berlage loopt nog steeds de tentoonstelling ‘The Art of Banksy’, misschien wel de wereldkampioen van de graffiti. De tentoonstelling is zo populair dat er is verlengd tot in januari 2017. Daarbij is op het plein op die middag ook een werk te zien van Leon Keer, bekend van maatschappijkritische boodschappen en zijn fabelachtig spel met diepte en perspectief op het platte vlak.

Meedoen
Ook jij kan meedoen met deze unieke samenwerking.

  • Stuur je vredesboodschap- spreuk of wens in. Die maakt dan kans getransformeerd te worden in duizelingwekkende graffiti op het Beursplein in Amsterdam op 10 november
  • Kom langs op 10 november tussen 11.00 en 15.00 uur op het Beursplein in Amsterdam en zie de artiesten live aan het werk.

 

 

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.