paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/stop-wapenleveranties-aan-strijdende-partijen-jemen

Stop wapenleveranties aan strijdende partijen Jemen

09-01-2018

De oorlog in Jemen is de grens van duizend dagen gepasseerd. Wapenleveranties zijn een bedreiging voor de miljoenen Jemenieten die onder onmenselijke omstandigheden moeten zien te overleven. Nederland levert militair materieel aan Egypte, een van de strijdende partijen. Dat moet stoppen.

Er is geen zicht op een einde aan wat ook wel ’s werelds vergeten oorlog wordt genoemd. Een groot deel van Jemen blijft verstoken van eerste levensbehoeften zoals brandstof, voedsel en medicijnen door een blokkade van lucht- en zeehavens. Mede daardoor ontstond vorig jaar een enorme cholera-epidemie.

Militair materieel
Egypte is een van de coalitielanden die de regering van Jemen militair ondersteunt. En Nederland levert voor tientallen miljoenen euro’s aan militair materieel aan de Egyptische marine. Die is betrokken bij de zeeblokkade van Jemen. Hierdoor wordt humanitaire hulp aan Jemen verhinderd, wat kan bijdragen aan grove mensenrechtenschendingen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid deze wapenexport heeft toegestaan.
 
Juridisch touwtrekken
In 2015 begonnen PAX, PILP en Stop Wapenhandel een juridische procedure over de wapenexportvergunning voor Egypte. Na twee jaar juridisch touwtrekken concludeerde het Gerechtshof in Amsterdam onlangs dat vanwege nieuwe wetgeving de zaak niet door de bestuursrechter kan worden beoordeeld. De inhoudelijke argumenten tegen de vergunning zijn hierdoor nooit behandeld en een belangrijk deel van de omstreden export is inmiddels verscheept.

Repareer de wet
Maatschappelijke organisaties moeten de overheid juist bij de bestuursrechter ter verantwoording kunnen roepen voor onwenselijke (wapen)exporten. De wet moet daarom gerepareerd worden. Daarover schreven de drie betrokken organisaties dit opiniestuk.

Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.