paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/stop-vuile-handel-totdat-slachtoffers-zijn-gecompenseerd

Stop vuile handel totdat slachtoffers zijn gecompenseerd

04-03-2014

Nederland draait nog op 'bloedkool', kopt de Volkskrant vandaag. Het artikel 'Vuile kolen voor Nederland' belicht de nauw verweven relaties tussen bedreigingen, moordaanslagen en landonteigeningen die zich voordeden rond de mijnen van Drummond en Glencore in Colombia, en de afname van steenkolen uit deze mijnen door Nederlandse energiebedrijven.

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer met minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Eerder sprak de minister al met de CEO's van de Nederlandse energiebedrijven E.ON, EPZ, Essent, GDF Suez en NUON over meer transparantie in de steenkoolketen, een mogelijk MVO-convenant en de reikwijdte van het Europese initiatief Bettercoal.

De in dit gesprek gemaakte afspraken gaan PAX niet ver genoeg, omdat zij niet zijn gericht op genoegdoening en rechtsherstel voor de slachtoffers en ook geen garantie bieden op verbetering van de huidige omstandigheden. 'Nederland zou de handel met deze Colombiaanse bedrijven moeten stopzetten totdat zij de slachtoffers compenseren,' zegt Marianne Moor van PAX.

Lees ook: Vuile kolen voor Nederland (pdf, Volkskrant, 4 maart)
Lees ook: IMVO: slachtoffers te weinig in beeld met de aanbevelingen van PAX
Lees ook: 'Nederlandse energiecentrales draaien nog op 'bloedkolen' op Volkskrant.nl

 

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.