paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/stop-handel-met-illegale-nederzettingen-israel

Stop handel met illegale nederzettingen Israël

24-04-2013

Achttien Israëlische bedrijven leveren producten uit illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied aan Nederland. 38 Nederlandse bedrijven doen zaken met de Israëlische bezetting. Een aantal van hen, waaronder C1000, Jumbo en Kring Apotheken, brengt deze producten op de Nederlandse markt als 'made in Israel'. Dat staat in het rapport 'Dutch Economic Links With the Occupation' van onderzoeksbureau Profundo dat vandaag door IKV Pax Christi, Cordaid en ICCO wordt uitgebracht.

Uit het rapport blijkt ook dat Nederland de derde exportmarkt voor producten uit Israël in de Europese Unie is. De waarde van de Israëlische export naar Nederland bedroeg in 2012 2,3 miljard dollar. Veel voedingsmiddelen worden geproduceerd in de nederzettingen en als 'made in Israel' verkocht in Nederlandse supermarkten. Het gaat om dadels, druiven, granaatappels, amandelen, olijven, nectarines, meloenen en komkommers. Ook snijbloemen die naar Nederland worden geëxporteerd komen vaak uit de illegale nederzettingen.

De Nederlandse regering stelt op basis van het internationaal recht ondubbelzinnig vast dat de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied illegaal zijn. Daarom moeten deze handelsrelaties worden stopgezet, aldus de auteurs van het rapport. Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi keren zich nadrukkelijk niet tegen producten uit Israël, noch tegen Palestijnse producten. Het probleem zit in producten uit de illegale Israëlische nederzettingen.

In het rapport doen de samenwerkende organisaties aanbevelingen om banden met de illegale bezettingen te beëindigen. De Europese Unie en de Nederlandse regering moeten hun politieke afkeuring van de nederzettingen vertalen in concrete handels- en investeringspolitiek. Bedrijven moeten op hun beurt hun investerings-, invoer- en verkoopbeleid aanpassen.

Lees hier het persbericht Oproep aan Nederlandse bedrijven: beëindig banden met Israëlische bezetting

Download het rapport Dutch economic links with the occupation.

Bekijk hier het filmpje ' Verboden Vruchten' van United Civilans of Peace:

 

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.