paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/stop-export-militaire-trucks-naar-soedan

Stop export militaire trucks naar Soedan

20-04-2017

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het leger van Soedan recent militaire vrachtwagens van Nederlandse makelij heeft ingezet in het conflict in het land. De DAF vrachtwagens zijn de afgelopen jaren geleverd door het Nederlandse transportbedrijf Van Vliet Trucks Holland BV, waarvan eerder al bekend werd dat door hen geleverde Duitse legertrucks in Soedan buit waren gemaakt op het leger. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat er niets illegaals is gebeurd. Tegen Soedan loopt een wapenembargo. PAX vindt daarom dat de Nederlandse regering alles in het werk moet stellen om dergelijke leveranties tegen te gaan.

De levering van de militaire vrachtwagens door Van Vliet aan Soedan werd in 2015 onthuld door VPRO radioprogramma Bureau Buitenland. De vrachtwagens werden op papier niet geleverd aan een het leger en zouden volgens Nederland geen exportvergunning nodig hebben omdat ze werden aangemerkt als niet-militaire goederen. Volgens wapenexpert Frank Slijper van PAX is het naïef te veronderstellen dat het leveren van tweedehands legertrucks aan een land als Soedan onschuldige handel is. “In landen als Engeland en Duitsland moeten voor dergelijke leveringen vergunningen worden aangevraagd. Nederland denkt daar milder over, terwijl je op je vingers kan natellen dat een land onder embargo sluipwegen zoekt om aan militair materieel te komen.”

Buitenlandse Zaken: geen vergunning nodig
Als gevolg van publiciteit en inzet van Kamerleden scherpte Nederland in 2016 de regelgeving aan voor export van Duitse tweedehands legertrucks naar Soedan. Voor de nu door rebellen buitgemaakte DAF legertrucks vindt Buitenlandse Zaken echter nog steeds dat er geen vergunning nodig is omdat ze van oorsprong niet militair zouden zijn. Frank Slijper van PAX: “In Den Haag is het Internationaal Strafhof al jaren bezig de president van Soedan voor de rechter te krijgen en al vele jaren geldt  een wapenembargo tegen dat land, waarbij juist ook vrachtwagens een sleutelrol in de diverse conflicten spelen.  De internationale gemeenschap inclusief Nederland zet zich in voor vrede in Soedan, maar tegelijkertijd staat ons land toe dat via de achterdeur witgeverfde legertrucks uiteindelijk  bij het leger terecht komen. De financiële omvang van deze deals is misschien niet eens zo groot, maar de impact op de bevolking van Soedan enorm.”

Hoeveel militaire vrachtwagens in totaal door Van Vliet aan Soedan zijn verkocht en bij het leger terecht gekomen, is nog steeds niet duidelijk. PAX roept de Nederlandse regering op om alles in het werk te stellen om te voorkomen dat dit soort goederen voortaan nog in Soedan terecht komen. 

Vanavond, donderdag 20 april, besteedt Bureau Buitenland opnieuw aandacht aan dit onderwerp. Frank Slijper van PAX is een van de sprekers. Radio 1, 20.00 uur.

 

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.