paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/stop-de-bommen-op-burgers-in-ghouta

Stop de bommen op burgers in Ghouta

05-12-2017

Niemand lijkt zich het lot van de burgers in Ghouta aan te trekken. Sinds 14 november heeft het Assad-regime het aantal luchtaanvallen op Oost-Ghouta, een gebied aan de oostkant van Damascus dat sinds 2013 belegerd wordt, opgevoerd.

Met dagelijks tientallen luchtaanvallen, waaronder aanvallen met verboden clusterbommen en chemische substanties, zijn sinds 14 november al 195 mensen gedood en honderden verwond. Hoewel vorige week een staakt-het-vuren werd aangekondigd, heeft dit slechts 2 dagen stand gehouden en worden de burgers nu opnieuw geteisterd door bombardementen.

“Niets is zo erg als vergeten worden” meldde Jan Gruiters, directeur van PAX, vorige week op Twitter. Volgens Gruiters mogen we de burgers in Ghouta niet vergeten. PAX roept daarom op om het geweld tegen de burgers te staken en ze te beschermen. De actie die vandaag start heeft als doel om de Nederlandse politiek bewust te maken van de situatie waarin burgers gevangen zitten in Ghouta. Dat is een eerste stap in het verbeteren van hun omstandigheden.

Wat is de situatie in ten oosten van Damascus? De regio wordt aangeduid als de Oostelijke Ghouta, het gebied waar in augustus 2013 de eerste chemische gifgasaanval plaatsvond. Het is een stedelijk gebied dat aan de oostkant van Damascus ligt en minder dan tien kilometer van het centrum verwijderd is. Meer dan 400.000 mensen - waaronder ruim 95.000 kinderen - in het gebied zijn in levensgevaar. Ze worden al sinds 2013 belegerd, uitgehongerd en gebombardeerd door het Syrische leger en loyale milities. De belegering is totaal. Dit betekent dat het gebied is afgesloten van de buitenwereld. Aan alles is een gebrek. Mensen zijn afhankelijk van wat er bij de checkpoints wordt doorgelaten of wat smokkelaars naar binnen loodsen. Af en toe wordt een VN-konvooi met hulpgoederen toegelaten, maar dat biedt dan slechts voedsel voor een klein deel van de bevolking voor enkele weken. Medicijnen en medische apparatuur worden vrijwel altijd door het Syrische leger verwijderd uit de konvooien.

Kom in actie!
Degenen die verantwoordelijk zijn voor deze misdaden moeten bestraft worden. Maar eerst moeten de burgers beschermd worden en moeten de bombardementen stoppen. Voedsel en medicijnen moeten worden toegelaten en diegenen die specialistische medische hulp nodig hebben moeten geëvacueerd worden. PAX roept daarom de Tweede Kamer op de bondgenoten van het regime van Assad aan te spreken en de burgers van Ghouta te beschermen in plaats van te bombarderen. Meedoen kan via de actiepagina [deze actie is afgelopen - red].

Belegeringen als strategie
Het Syrische leger probeert de stedelijke gebieden die onder controle staan van de oppositie en gewapende groepen tot overgave te dwingen door ze te belegeren. Op de website Siege Watch van PAX en The Syria Institute kun je zien welke gebieden er nog meer belegerd worden. Dagelijks vinden tientallen luchtaanvallen plaats, inclusief bombardementen met clusterbommen en chemische substanties, vaak op burgerdoelen als ziekenhuizen en scholen. Sinds november zijn er bij aanvallen al 150 burgers omgekomen. Bij aanvallen in bevolkte gebieden is 90% van de slachtoffers burger.

Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.