paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/steun-een-wapenembargo-voor-zuid-soedan

Steun een wapenembargo voor Zuid-Soedan

30-07-2015

Een wreed conflict raast al anderhalf jaar door Zuid-Soedan. Politieke oplossingen zijn tot nu toe niet gelukt omdat bestanden worden geschonden en het vechten doorgaat. De internationale campagne #Shoutdownarms wil de Veiligheidsraad van Verenigde Naties bewegen een wapenembargo in te stellen voor Zuid-Soedan.

Daarmee zou de toevloed van wapens en munitie gestopt kunnen worden en krijgen de strijdende partijen een krachtig signaal dat ze moeten ophouden met vechten. Doe ook mee op www.shoutdownarms.com.

PAX werkt in Zuid-Soedan samen met SSANSA (South Sudan Action Network on Small Arms). Samen steunen we programma’s voor ontwapening en het verbeteren van de veiligheidssituatie. Daarbij spelen burgers een centrale rol.  Geoffrey L. Duke is secretaris van SSANSA. Hij zegt over het embargo:

“Zuid-Soedan heeft zakken graan nodig en geen kogels”

Waarom is het nu een goed moment om in te zetten op een wapenembargo voor Zuid-Soedan?
“De IGAD (verzameling van landen in de regio die bemiddelen in het conflict) heeft al een veelbelovende stap gezet naar een wapenembargo. Ze hebben in november 2014 uitgesproken dat ze wapenleveranties willen stoppen aan partijen in Zuid-Soedan die zich niet houden aan de wapenstilstand. Het is overduidelijk dat alle partijen zich daar niet aan houden en dus hoog tijd om met een embargo te beginnen. De Afrikaanse Unie heeft de VN gevraagd ook al gevraagd om een wapenembargo. Daarbij komt dat in december 2014 het ATT (Arms Trade Treaty) van kracht is geworden. 69 landen hebben dat inmiddels ondertekend. Dat verdrag heeft tot doel om burgers beter te beschermen tegen de gevolgen van onverantwoorde wapendeals. Het gaat ervan uit dat regeringen alleen wapenleveranties toestaan als ze er zeker van zijn dat die wapens niet gericht worden op de burgerbevolking of op een andere manier gebruikt worden bij grove schendingen van mensenrechten. Dit verdrag in werking stellen kost tijd, vandaar dat een rigoureus embargo voor Zuid-Soedan nu nodig is.”

Is het niet juist in het belang van Zuid-Soedan om zich goed te bewapenen?
“Zuid-Soedan is in de greep van een wreed conflict dat al duizenden levens heeft gekost. De Verenigde Naties heeft vastgesteld dat er sprake is van grof etnisch geweld, moordpartijen, verkrachtingen, ontvoeringen en directe aanvallen op de burgerbevolking door alle partijen. De VN heeft ook gewaarschuwd dat er sprake kan zijn van oorlogsmisdaden en schendingen van mensenrechten. Terwijl het land op de rand van een grote hongersnood balanceert, geeft de regering tientallen miljoenen dollars uit aan wapens. Veel Zuid-Soedanezen zouden liever zien dat dat geld besteed wordt aan zakken graan en niet aan kogels.”

Op welke manieren dragen wapenleveranties bij aan verlenging van het conflict en verslechterde veiligheid?
“Eén partij in het conflict bewapenen staat gelijk aan alle partijen bewapenen. Er is in Zuid-Soedan al overtuigend bewijs dat wapens en munitie die waren aangekocht door de regering in handen gevallen zijn van strijdkrachten van de oppositie. We hebben gezien dat soldaten van het regeringsleger met hun wapen zijn overgelopen naar de oppositie. En de oppositie heeft ook wapens van de regering veroverd tijdens gevechten met het regeringsleger. Daar komt nog bij dat door het conflict de bewaking van de arsenalen van de regering is verzwakt. Dat betekent dat wapens ook bij burgers terecht komen en verhandeld worden op de zwarte markt. En dat terwijl de burgerbevolking al veel wapens heeft, als gevolg van de onafhankelijkheidsoorlog met Soedan die in 2005 eindigde. Vorig jaar werden elf wapensmokkelaars gearresteerd in Lakes State die de modernste versie van de M12 geweren bij zich hadden. Die geweren waren aangekocht door de regering en zijn nu op weg naar de zwarte markt.”

Geoffrey L. Duke is secretaris/teamleider van het South Sudan Action Network on Small Arms (SSANSA)

www.shoutdownarms.com 

 

Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.