paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/steeds-meer-burgemeesters-tekenen-tegen-kernwapens

Steeds meer burgemeesters tekenen tegen kernwapens

31-03-2015

Steeds meer burgemeesters steunen het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens van PAX. Vandaag tekenen ook de eerste burgers van Oldambt en Delfzijl tegen kernwapens. De teller voor het burgerinitiatief staat inmiddels op ruim 30.000. Bij 40.000 handtekeningen wordt een nationaal verbod op kernwapens in de Tweede Kamer besproken.

De politieke achtergrond van de burgemeesters is verschillend. Zij zijn echter allemaal lid van Mayors for Peace, een organisatie die in 1982 is opgericht door de burgemeester van Hiroshima. Ondertekenen doen zij vanuit de overtuiging dat de wereld beter af is zonder kernwapens. "De dreiging van kernwapens is een bedreiging voor de gehele mensheid die uitgeband zou moeten worden", zegt burgemeester Hoekema van Wassenaar.

Zijn collega Van Rumund van Wageningen ziet een specifieke link met zijn gemeente. "Wageningen werkt als Stad der Bevrijding aan vrede, veiligheid en vrijheid", legt hij uit. "Dit initiatief past daar uitstekend in." Burgemeester Faber van Zaanstad stelt: "Als burgemeester voor vrede ondersteun ik elk serieus initiatief om te komen tot nucleaire ontwapening."

De pen doorgeven
PAX vraagt iedere prominent de pen door te geven aan een ander. Burgemeester Faber heeft daarvoor burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, benaderd. Hij heeft laten weten graag zijn handtekening te zetten en hij zal niet de laatste zijn in de rij.

Eerder gingen de burgemeesters van Vlaardingen, Capelle aan den IJssel, IJsselstein, Montfoort, Wassenaar, Wageningen, Noordenveld, Terneuzen, Rhenen, Maassluis, Bernheze, Coevorden, Son en Breugel, Zaanstad en vandaag Oldambt en Delfzijl, hem al voor.

PAX hoopt dat de inwoners van de diverse gemeenten op www.tekentegenkernwapens.nl het goede voorbeeld van hun burgemeesters volgen, zodat een nationaal verbod op kernwapens op de politieke agenda komt te staan. "Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki zijn uitgevoerd", zegt PAX-campagneleider Krista van Velzen. "Zou het niet mooi zijn als we dit jaar dan ook serieus gaan praten over een verbod op deze massavernietigingswapens?"

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.