paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/srebrenica-herdenking

Srebrenica herdenking

10-07-2018

In Srebrenica en in Den Haag worden op 11 juli de slachtoffers van de genocide herdacht, die 23 jaar geleden in Srebrenica plaatsvond. Nog elk jaar worden er nieuwe slachtoffers geïdentificeerd.

In Nederland worden de vijfendertig namen voorgelezen van hen die tussen 11 juli 2017 en nu geïdentificeerd zijn. In een stille rondgang eren de aanwezigen hun nagedachtenis. Op de begraafplaats in Potocari, bij Srebrenica worden hun stoffelijke resten begraven.

Marš mira
Voorafgaand aan de herdenking lopen duizenden mensen in drie dagen de Marš mira: de vluchtroute van de mannen die na de val van Srebrenica een poging deden om via de bossen in veilig gebied te komen.

De Nederlandse vredesmars is een symbolische 11 kilometer lang, start in Wassenaar om 10.30 uur en komt een uur voor de herdenking op het Plein uit.

Bij het Potocari Memorial Centre vindt een herdenking met hooggeplaatsten en vertegenwoordigers van de slachtoffers plaats. Op het terrein is vorig jaar door PAX en Herinneringscentrum Kamp Westerbork de tentoonstelling ‘Srebrenica Genocide - the Failure of the International Community’ geopend in het voormalige hoofdkwartier van Dutch Battalion UNPROFOR (1994-1995).

Lees meer over het werk van PAX in Srebrenica.

Europa, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.