paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/srebrenica-delegatie-leest-namen-in-kamp-westerbork

Srebrenica delegatie leest namen in kamp Westerbork

26-01-2015

Vanavond neemt een Bosnische delegatie deel aan het voorlezen van een deel van de 102.000 namen van Joodse, Sinti en Roma slachtoffers in kamp Westerbork. Deze Holocaust slachtoffers zijn vanuit dit kamp gedeporteerd naar verschillende vernietigingskampen. De Bosniërs zijn hier ook om ideeën op te doen voor de opzet van een eigen herinneringscentrum in het voormalige Dutchbat-hoofdkwartier in Potocari, Srebrenica.

Het gesproken monument ‘De 102.000 Namen Lezen’, dat vijf dagen in beslag neemt, sluit aan op de Auschwitz-herdenking op dinsdag 27 januari. Die dag is het 70 jaar geleden dat dit kamp werd bevrijd en de moord op 6 miljoen Joden, Sinti en Roma wereldwijd wordt herdacht.
 
Potocari Memorial Centre
Het werkbezoek van de Bosniërs brengt hen ook naar kamp Westerbork en kamp Vught om ideeën op te doen voor het Potocari Memorial Centre. Dit herinneringscentrum komt er op verzoek van de nabestaanden en overlevenden van Srebrenica. Na de val van de enclave Srebrenica in Bosnië-Herzegovina op 11 juli 1995 zijn ruim 8.000 mannen door Bosnisch-Servische troepen vermoord.
 
Het Potocari Memorial Centre wil belangrijke informatie over Srebrenica verzamelen en toegankelijk maken, en daarbij een veelzijdig beeld van de gebeurtenissen bieden. Vredesorganisatie PAX en Herinneringscentrum Kamp Westerbork werken al meer dan 10 jaar aan de stapsgewijze ontwikkeling van dit herinneringscentrum en gaan ook samen trainingen voor gidsen en medewerkers verzorgen. De uitbreiding van het Potocari Memorial Centre moet volgens planning in 2016 gereed zijn. 

Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Balkan, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.