paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/srebrenica-belangrijk-vonnis

Srebrenica: belangrijk vonnis

28-06-2017

Het Hooggerechtshof heeft gisteren in zijn uitspraak bevestigd dat Nederland verantwoordelijk is voor de dood van circa 350 mannen die op 12 en 13 juli 1995 op de Dutchbat compound waren. Dutchbat had, aldus het hof, hen de keuze moeten bieden om te blijven. Dion van den Berg van vredesorganisatie PAX vindt dat een belangrijk onderdeel van het vonnis.

Hij wijst op een tweede belangrijk feit: "Het Hof heeft vastgesteld dat Dutchbat op de avond van 12 juli wist dat de mannen op de compound 'een reëel risico liepen op onmenselijke behandelingen en executies'. Het Hof oordeelt dat Dutchbat daarop de medewerking aan de deportatie had moeten stoppen. Het is voor het eerst dat een Nederlandse rechtbank op basis van de feiten tot het oordeel komt dat het blijven ondersteunen van de deportatie fout was."
Van den Berg snapt heel goed dat de overlevenden teleurgesteld zijn, maar hoopt dat ze volharden. "Het is een proces, het gaat stap voor stap. Dat hebben we met de eerdere zaken, van Dutchbat tolk Hasan Nuhanovic en Dutchbat electriciën Mustafic, ook gezien. We moeten de moed niet opgeven!"

PAX zal de strijd voor waarheid en gerechtigheid blijven steunen, op tal van manieren, en de boodschap "Nooit meer Srebrenica!" blijven uitdragen. Op uitnodiging van PAX zal ook een delegatie van Yezidi uit Irak aan de herdenking in Srebrenica deelnemen.

In februari opende een tentoonstelling over genocide op de voormalige compound in het Potocari Memorial Centre. In PAX Magazine geeft Dion van den Berg een inkijkje in het proces van de samenstelling van de tentoonstelling.

Lees ook de blogs:
Monument
In Bosnië is ‘Srebrenica’ geen verleden

Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Nederland, Europa

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.