paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/soedan-gebruikt-verboden-clustermunitie

Soedan gebruikt verboden clustermunitie

16-04-2015

De Soedanese krijgsmacht heeft in de periode maart en februari clustermunitie gebruikt. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Deze wapens zijn door het merendeel van de wereld verboden onder het 2008 Clustermunitieverdrag.

Volgens Human Rights Watch, net als PAX lid van de Cluster Munition Coalition,  heeft Soedan clustermunitie gebruikt in het Nuba-gebergte in Zuid-Kordofan. Daar voert het leger al sinds 2011 strijd met de rebellen van de Soedan Volksbevrijdingsleger-Noord. In de door geweld geteisterde regio vormt het gebruik van clustermunitie weer een extra gevaar voor de veiligheid van de burgerbevolking.

Onderzoekers van HRW vonden zes clusterbommen in Zuid-Kordofan. Volgens ooggetuigen wierpen overheidsvliegtuigen twee clusterbommen af boven het dorp Tongoli en vier op Rajeefi. Hierbij werden ondermeer huizen verwoest.

Sovjet-Unie
HRW identificeerde een type clustermunitie dat afkomstig is uit de voormalig Sovjet Unie. In 2012 werd dit soort clustermunitie ook al gevonden in de regio. Soedan ontkent dat het clustermunitie in het wapenarsenaal heeft en zegt nooit clustermunitie te hebben gebruikt. Volgens de Cluster Munition Monitor, de onderzoeksarm van de Cluster Munition Coalition, is het aannemelijk dat Soedan in het verleden clustermunitie uit verschillende landen heeft geïmporteerd.

Groot gevaar voor burgers
Clustermunitie is verboden volgens het internationaal humanitair oorlogsrecht en ieder gebruik van deze wapens is onacceptabel. Deze wapens vormen zowel tijdens alsook jaren en soms decennia na conflict een groot gevaar voor burgers. Inmiddels hebben 116 landen het gebruik, de productie, opslag en vervoer van deze wapens verboden. De Cluster Munition Coalition roept Soedan op het gebruik van clustermunitie onmiddellijk te staken, bestaande voorraden te vernietigen, en toe te treden tot het Clustermunitieverdrag.

Lees meer over ons werk tegen clustermunitie.

Lees meer over ons werk in Zuid-Soedan.

 

Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.