paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/slachtofferbeweging-colombia-doet-appel-op-nederlandse-minister

Slachtofferbeweging Colombia doet appel op Nederlandse minister

18-12-2013

In een brief aan minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vragen de slachtoffers uit de mijnbouwregio in Cesar in Colombia om volledige transparantie in de steenkoolketen. Consumenten weten nu niet onder welke omstandigheden de steenkool is gedolven. Minister Ploumen spreekt hier vandaag over met de Nederlandse energiebedrijven.

De slachtofferbeweging doet een ‘urgent en moreel appel’ op de minister om hierbij een goed resultaat te boeken, om zo geweld in de mijnbouwregio in Colombia te gaan. In deze regio zijn vele slachtoffers gevallen door gedwongen ontheemding, verdwijning en moord.     

Bedreigingen
De bedrijven Prodeco (Glencore) en Drummond in het departement Cesar huurden in het verleden   paramilitairen in voor hun beveiliging. Dit luidde toen een periode van extreem geweld in. Slachtoffers ontvangen nu nog regelmatig bedreigingen. Deze zijn gericht tegen hun inspanningen om zichzelf te organiseren, zodat zij als slachtoffers hun rechten kunnen opeisen.

Transparantie in de steenkoolketen is ook voor de Nederlandse consument van belang. Pas dan weet die of zijn of haar energie op eerlijke wijze wordt gewonnen. Lukt het de minister vandaag niet om hier in het gesprek met de energiebedrijven afspraken over te maken, dan zou er verplichtende wetgeving moeten komen, schrijft de slachtofferbeweging.

Ook dringt de beweging er bij de minister op aan om in contacten met de Colombiaanse regering aan te dringen op naleving van de Slachtofferwet (2011). Deze Colombiaanse wet gaat onder meer over de teruggave van land aan ontheemden.

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.