paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/sinjar-niet-vergeten

Sinjar: Niet vergeten

03-08-2016

Vandaag is het twee jaar geleden dat in Noord-Irak duizenden mensen op de vlucht sloegen voor de opmars van de Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS). In de omgeving van de berg Sinjar, in de provincie Ninevé, werden op 3 augustus 2014 duizenden burgers gedood of ontvoerd.

Onder de slachtofffers waren vooral veel Yezidis, een kwetsbare etnisch-religieuze minderheid in Irak. Van de duizenden Yezidi vrouwen die toen ontvoerd zijn, worden er op dit moment nog steeds minstens 3.000 vastgehouden als seksslaaf in door ISIS gecontroleerd gebied. Vandaag zijn er op verschillende plekken in Irak en de autonome Koerdische regio herdenkingen waarbij wordt opgeroepen dit drama niet te vergeten en hulp te blijven geven aan de vele ontheemden in Irak, die nog steeds niet naar huis terug kunnen keren.

Hoewel ISIS zich eind vorig jaar terugtrok uit de directe omgeving van Sinjar, verstoort door voortdurend geweld tussen strijdende partijen het proces van verzoening en wederopbouw. Zie voor informatie het recente Sinjar rapport dat PAX uitbracht. 

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.