paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/siege-watch-syrie-heeft-nog-een-lange-weg-te-gaan

Siege Watch: Syrië heeft nog een lange weg te gaan

19-09-2017

In Syrië worden 821.210 mensen belegerd. Voor nog eens 1,7 miljoen Syriërs dreigt hetzelfde lot. Het regime van Assad, gesteund door Rusland en Iran, eist zijn overwinning op. Opstandige burgers worden massaal tot overgave gedwongen. De overwinning van Assad zal geen stabiliteit brengen, maar er juist voor zorgen dat de miljoenen mensen die ontheemd zijn, niet meer naar huis terug kunnen.

Dat zijn de bevindingen van het nieuwste Siege Watch rapport dat PAX vandaag samen met The Syria Institute publiceert.

Sinds de val van Aleppo heeft het Assad-regime haar “surrender or die”-strategie versneld. Dit houdt in dat gemeenschappen worden belegerd en uitgehongerd, burgerdoelen worden gebombardeerd en er massaal andere oorlogsmisdaden worden gepleegd, met als doel massale overgave aan het regime. In het vandaag gepubliceerde Siege Watch rapport, de zevende kwartaalupdate van dit project, waarschuwen PAX en The Syria Institute dat de meer dan 420.000 mensen in de belegerde Oostelijke Ghouta-regio direct gevaar lopen om de volgende slachtoffers te worden van deze campagne.

Tussen mei en juli dit jaar hebben twee wijken in Damascus zich overgegeven, Barzeh en Qaboun. Duizenden burgers werden gedwongen te vertrekken. In Qaboun vertrokken zelfs alle bewoners. In totaal zijn 12 regio’s volledig ontvolkt. Duizenden mensen uit deze gebieden zijn gedeporteerd naar andere provincies, voornamelijk Idlib en Aleppo. Deze deportaties vormen een belangrijk doel van het Assad-regime: het uitdrijven van opstandige burgers uit bepaalde regio’s. Volgens internationaal humanitair recht zijn dit oorlogsmisdaden. Daarnaast werden zeker zes chemische aanvallen uitgevoerd tegen oppositiestrijders in Jobar en Ein Tarma in de periode mei-juli 2017.

Op siegewatch.org vind je een kaartweergave van de belegerde gebieden met informatie over de staat van de belegeringen.

Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.