paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/siege-watch-meer-mensen-in-syrie-gedwongen-tot-overgave

Siege Watch: meer mensen in Syrië gedwongen tot overgave

20-06-2017

“We hebben gezien hoe erg de belegering van Aleppo was. Ook na de val van Aleppo in december 2016 is het aantal dorpen en steden in Syrië dat maandenlang belegerd en gebombardeerd wordt, nauwelijks afgenomen.” Dat zegt Marjolein Wijninckx, PAX medewerker en samensteller van het Siege Watch rapport.

De oostelijke Ghouta regio (ten oosten van Damascus) staat binnenkort hetzelfde lot te wachten als Aleppo. Dit gebied werd in augustus 2013 berucht vanwege de gifgasaanval. Bijna 420.000 mensen ervaren nu al een nijpend tekort aan voedsel en medicijnen, omdat de regio door regeringstroepen afgesloten wordt. Wijninckx: “Stapje voor stapje worden gemeenschappen gedwongen om zich na deze campagne van oorlogsmisdaden over te geven.” Het Siege Watch rapport wordt samengesteld door PAX en het in Washington gevestigde The Syria Institute. Op basis van de informatie van tientallen informanten uit de belegerde gebieden wordt per kwartaal zeer gedetailleerd bijgehouden hoe het er in de 35 belegerde gebieden aan toe gaat. Zo’n 879.320 mensen leven nu al maanden, soms jaren onder belegering en meer dan 1,3 miljoen Syriërs kunnen binnenkort aan deze lange lijst toegevoegd worden. De rapportageperiode beslaat de maanden februari – april 2017 en de analyse van de data vereist grondige controle.

De regeringstroepen voelen zich gesterkt in hun ‘geef je over of sterf-strategie’. Na overgave worden sommige mensen gedwongen verplaatst, waardoor ze vluchtelingen in eigen land worden. Zij die blijven, moeten voortdurend op hun hoede zijn dat ze niet slachtoffer worden van mensenrechtenschendingen. In alle door de regering ingenomen gebieden zijn de lokale overheidsinstanties ontmanteld. De stilte in de periode nadat het grondgebied weer onder gezag van de regering is gekomen, geeft te denken. Niemand durft zich uit te spreken.

Belegeringen door alle partijen
Veruit de meeste belegeringen in Syrië worden gedaan door regeringstroepen. Daarnaast maken ook ISIS en enkele gewapende oppositiegroepen zich schuldig aan het belegeren en uithongeren van burgers in Syrië. PAX volgt ook met zorg de recente (en dus nog niet in Siege Watch opgenomen) belegering van Raqqa, waar naar verluidt 400.000 burgers gevangen worden gehouden door de internationale coalitie en hun bondgenoten van de militaire tak van Syrian Democratic Forces. Wijninckx: “Ook deze burgers staan bloot aan het gevaar van oorlogsmisdaden."

Deportatie
“De gedwongen verplaatsingen van de burgerbevolking zijn een misdaad tegen de menselijkheid. Lokale wapenstilstanden hebben de situatie niet verbeterd. De internationale gemeenschap moet zich geen zand in de ogen laten strooien door dergelijke ‘de-escalatie zones’. De tactiek van de verschroeiende aarde is alleen maar erger geworden en van ‘verzoening’ is geenszins sprake”, zegt Wijninckx.

PAX en The Syria Institute willen met dit rapport aanbevelingen doen richting de internationale gemeenschap om zich meer in te zetten voor Syrië.

Download Siege Watch #6 - The sixth Quarterly Report on Besieged Areas in Syria, February - April 2017

Lees de Executive summary

Op siegewatch.org vind je een kaartweergave van de belegerde gebieden met informatie over de staat van de belegeringen.

 

Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.