paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/seminar-over-de-lra-de-centraal-afrikaanse-republiek-en-gebieden-met-zwak-bestuur

Seminar over de LRA, de Centraal Afrikaanse Republiek en gebieden met zwak bestuur

25-09-2013

Op donderdag 3 oktober organiseert IKV Pax Christi samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken een seminar over de problematiek rond de Lords Resistance Army (LRA) in Centraal Afrika. De rebellengroepering LRA, onder meer bekend door de wereldwijde publieksactie in 2012 om leider Kony op te sporen, beweegt zich nog altijd in het grensgebied van de Democratisch Republiek (DR) Congo, Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek.

De afgelopen jaren trokken de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties samen op in de strijd tegen de LRA. De Amerikanen stationeerden honderd special forces in het gebied, die daarbij samenwerken met het Oegandese leger. De crisis in de Centraal Afrikaanse Republiek, een drama op zich, bemoeilijkt de strijd tegen de LRA flink. Het hele grensgebied is bovendien een enorm groot gebied met een zwakke lokale overheid.

Op het seminar spreken vier mensen uit de regio over de problematiek in de gebieden waar de LRA actief is (geweest) en welke opties daarbij nog open staan. Dit zijn aartsbisschop Utembi uit Kisangani (DR Congo), Desire Nkoy uit DR Congo, Anglicaans bisschop Samual Peni uit Nzara (Zuid-Soedan) en Fulgence Zenith (Centraal Afrikaanse Republiek).

Michael Poffenberger van de non-gouvernementele organisatie Resolve USA licht de internationale interventies in de regio toe, met name die van de Verenigde Staten. Koen Vlassenroot van de Universiteit van Gent gaat in op het (dis)functioneren, of de afwezigheid van lokaal bestuur in dit grensgebied. Joost van Puijenbroek, programmaleider van IKV Pax Christi, leidt het seminar in.
 
De Lords Resistance Army - in het Nederlands ´Leger van de Heer´ - is in 1987 opgericht. In het begin werden veel kinderen gerekruteerd en bestreden ze vooral de regering van president Museveni van Oeganda.  Sinds 2005 verplaatste de actie van de rebellengroep zich naar DR Congo en de Centraal Afrikaanse republiek, waardoor hun doelstelling steeds ondoorzichtiger wordt. De kinderen zijn nu deels opgegroeid. De top van de LRA hangt een arrestatiebevel van het International Criminal Court (ICC), het Internationaal Strafhof in Den Haag, boven het hoofd.

Lees hier de aankondiging en het programma
Aanmelden: stuur een e-mail naar DAF(javascript needed for readable email)minbuza.nl

Gender, vrede en veiligheid, Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.