paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/saudi-arabie-gebruikt-verboden-clustermunitie-in-jemen

Saudi Arabië gebruikt verboden clustermunitie in Jemen

04-05-2015

Human Rights Watch heeft bevestigd dat clustermunitie is gebruikt door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië die in Jemen acties uitvoert tegen Houthi rebellen. PAX is net als Human Rights Watch lid van de internationale Cluster Munitie Coalitie. De gebruikte clustermunitie is afkomstig van een Amerikaans bedrijf waarin financiële instellingen wereldwijd nog steeds miljarden dollars investeren.

Volgens Human Rights Watch is er bewijs dat recentelijk in het noorden van Jemen door coalitietroepen onder leiding van Saoedi-Arabië clustermunitie is ingezet. Human Rights Watch baseert zich op satellietbeelden en foto- en videomateriaal. Eén van de foto’s toont de resten van twee CBU-105 Sensor Fuzed Weapons. Dit type clustermunitie wordt gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Textron. In november vorig jaar toonde een rapport van PAX nog aan dat er door financiële instellingen wereldwijd in de afgelopen jaren miljarden dollars is geïnvesteerd in deze clustermunitie producent.

“Het gebruik van clustermunitie is onacceptabel, net als het feit dat financiële instellingen wereldwijd nog steeds miljarden dollars steken in het Amerikaanse bedrijf dat het type clustermunitie maakt dat in Jemen is gevonden”, zegt Suzanne Oosterwijk, programma medewerker Clustermunitie van PAX. “Deze investeringen maken het mogelijk dat dergelijke wapens kunnen worden geproduceerd en opduiken in een conflict en de levens van burgers bedreigen, zoals nu in Jemen. Het is hoog tijd dat zowel aan het gebruik van clustermunitie als aan deze explosieve investeringen een eind wordt gemaakt.”

Oproep aan Saoedi-Arabië
Clustermunitie is verboden onder de internationale Conventie inzake Cluster Munitie (CCM). Saoedi- Arabië, Jemen noch de Verenigde Staten zijn aangesloten bij dit verdrag. Op 27 maart riep de Cluster Munitie Coalitie Saoedi-Arabië en andere landen in de coalitie op om geen clustermunitie te gebruiken. In reactie daarop ontkende Saoedi-Arabië nog clusterbommen te gebruiken in Jemen.  PAX veroordeelt het gebruik van clustermunitie scherpt. De vredesorganisatie is zeer bezorgd over de inzet van clustermunitie in Jemen en over de veiligheid van burgers in het land in het bijzonder.

Menselijk leed
Clustermunitie staat bekend om het grootschalige menselijk leed dat dit wapen teweeg brengt, zowel tijdens als nog jaren en soms decennia na conflict. In totaal hebben 116 landen zich aangesloten bij het historische Clustermunitieverdrag uit 2008. De CCM verbiedt het gebruik, de productie, de opslag en het vervoer van clustermunitie. Ook assistentie bij ieder van deze activiteiten is verboden. Volgens PAX, de Cluster Munitie Coalitie en een groeiende groep landen betekent dit dat investeringen in clustermunitie valt onder het verbod op assistentie bij productie.

Voor meer informatie over de Stop Explosive Investments campagne, zie: www.stopexplosiveinvestments.org

Voor meer informatie over ons werk voor een wereld zonder clustermunitie, zie: http://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/programmas/clustermunitie

 

Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.