paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/saoedische-coalitie-stopt-gebruik-britse-clustermunitie-in-jemen

Saoedische coalitie stopt gebruik Britse clustermunitie in Jemen

20-12-2016

De Saoedische coalitie stopt met het gebruik van clustermunitie uit het Verenigd Koninkrijk in Jemen. Dit maakte de Saoedische General Ahmed Asirir, woordvoerder voor de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen, vandaag bekend. De internationale Cluster Munition Coalition, waarvan PAX medeoprichter is, roept het land op te stoppen met ieder gebruik van dit wapen.

Met de aankondiging te stopen met het gebruik van de in het Verenigd Koninkrijk gemaakte BL-755 clusterbommen in Jemen, bevestigde de Saoedische generaal daarnaast dat deze clusterbommen de coalitie in het conflict in Jemen zijn gebruikt.

Ook de Britse Minister van Defensie, Michael Fallon, bevestigde het gebruik van deze clustermunitie in Jemen die in de jaren ’80 aan Saudi Arabië is geleverd. Deze verklaring volgde meer dan een half jaar nadat een rapport van Amnesty International al bekendmaakte dat deze wapens in Jemen werden gebruikt, en het Britse Ministerie van Defensie een urgent onderzoek hiernaar toezegde. Het feit dat clustermunitie uit het VK -  lid van het clustermunitieverdrag - werd gebruikt in de strijd in Jemen werd internationaal fel veroordeeld.

Stop gebruik van alle clustermunitie
De internationale Cluster Munition Coalition  (CMC), waarvan PAX medeoprichter is, roept de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op te stoppen met ieder gebruik van welk type clustermunitie dan ook. Clustermunitie maakt vooral burgerslachtoffers – zowel tijdens als nog lang na gebruik – en is daarom verboden onder het clustermunitieverdrag.

De Saoedische coalitie heeft naast het gebruik van de Britse BL-755 ook het gebruik van Amerikaanse Sensor Fuzed Weapons (SFW) toegegeven. Deze wapens zijn geproduceerd door het bedrijf Textron, dat afgelopen zomer aankondigde te zullen stoppen met de productie van de SFW nadat bekend werd dat de SFW was gebruikt in Jemen.

Vijf soorten clustermunitie
Volgens de Cluster Munition Monitor heeft de Saoedische coalitie sinds april 2015, naast de BL-755 en de SFW, minstens vijf andere soorten clustermunitie gebruikt in Jemen. Meer informatie over het gebruik van clustermunitie in Jemen vind je op de website van de CMC.

Sinds de start van het conflict in Jemen worden alle strijdende partijen beschuldigd van het schenden van mensenrechten en het internationaal humanitair recht. Groot-Brittannië maar ook alle andere landen die bescherming van burgers serieus nemen moeten onmiddellijk alle wapenleveranties aan Saoedi-Arabië en de andere leden van de coalitie stop zetten, om verdere schendingen te voorkomen. Het Europees Parlement riep in februari al op tot een wapenembargo ten aanzien van Saudi-Arabië. Nederland levert op dit moment geen wapens aan Saoedi-Arabië, maar er worden wel wapens geleverd aan diverse andere landen die betrokken zijn bij de oorlog in Jemen. Nederland moet daarom afzien van verdere wapenexporten naar alle strijdende partijen in Jemen.

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.