paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/russische-clusterbommen-op-ziekenhuis-in-aleppo

Russische clusterbommen op ziekenhuis in Aleppo

04-10-2016

Een ziekenhuis in de Syrische stad Aleppo is vorige week gebombardeerd met clustermunitie. Dit meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC News. Clustermunitie is een internationaal verboden wapen waarvan voornamelijk burgers slachtoffer worden. In het kader van de wereldwijde dag van woede over Aleppo, riep PAX – gesteund door ruim 250 protestdeelnemers - Rusland afgelopen weekend op om direct te stoppen met het bombarderen van burgerdoelen zoals in Aleppo.

Burgerdoelen bestookt
De clustermunitie waarmee het ziekenhuis in Aleppo werd bestookt is volgens meerdere experts van Russische makelij, aldus NBC News. PAX vindt het gebruik van clustermunitie onacceptabel. Het bombarderen van burgerdoelen getuigt volgens de vredesorganisatie bovendien van een schokkende minachting voor menselijk leven en internationaal recht. Clustermunitie is verboden onder de internationale Conventie inzake Cluster Munitie (CCM). Rusland en Syrië zijn niet aangesloten bij dit verdrag. Hoewel landen die zijn aangesloten bij het verdrag clusterbommen in de ban hebben gedaan, wordt in Syrië door verschillende partijen al sinds 2012 clustermunitie gebruikt. De inzet van dit verboden wapen nam recentelijk toe toen Rusland en Syrië hun gezamenlijke militaire operatie startten.

Gevolgen desastreus
Clustermunitie maakt niet alleen tijdens conflicten vooral burgerslachtoffers, ook jaren na gebruik blijven ze gevaarlijk. Veel explosieve submunities komen namelijk niet tot ontploffing en blijven liggen als een soort landmijnen. "Burgers betalen de prijs voor het gebruik van deze wapens” zegt Alexandra Hiniker van PAX, die voorheen in door clustermunitie getroffen landen als Laos en Cambodja heeft gewerkt. “Het is misselijkmakend dat een ziekenhuis wordt gebombardeerd met deze verboden wapens, en te bedenken dat clusterbommen niet verdwijnen nadat de bom is gevallen. In alle gevallen waarin clustermunitie is gebruikt, hebben we gezien dat deze wapens soms decennia later nog burgerslachtoffers eisen.”

Verenigde Naties
Deze maand spreken landen wereldwijd over verschillende belangrijke ontwapeningsissues, in het kader van de ‘First Committee on Disarmament and International Security’ van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. PAX zal daar landen oproepen om ieder gebruik van clustermunitie scherp te veroordelen. Ook dringen we aan op een ja-stem voor het aannemen van een VN-resolutie voor een clustermunitie-vrije wereld. Hiermee ondersteunen landen de internationale verwerping van dit wapen en geven zij blijk van solidariteit met de getroffen landen en slachtoffers. Eerder spraken ruim 150 landen zich uit tegen de inzet van clustermunitie in Syrië.

Lees meer over het werk van PAX op het gebied van clustermunitie.

Lees ook: PAX wil meer inzet voor clustermunitieverbod

Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.