paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/ruim-zesduizend-keer-stop-bloedkolen

Ruim zesduizend keer Stop bloedkolen

22-07-2014

Meer dan zesduizend mails en talloze tweets stuurden jullie de afgelopen 3 weken naar jullie energieleverancier met de boodschap: Stop Bloedkolen. Een geweldige start van de PAX campagne tegen bloedkolen en voor genoegdoening van de slachtoffers van mensenrechtenschendingen rond de steenkoolwinning in Colombia. En we gaan dóór!

De directies van energieproducenten Nuon, Essent, Electrabel, E.ON en Delta ontvingen sinds 30 juni 6163 e-mails van consumenten waarin hen werd verzocht te stoppen met de inkoop van bloedkolen totdat de slachtoffers genoegdoening hebben gekregen. Hiermee tonen energieconsumenten het onacceptabel te vinden dat deze bedrijven steenkool inkopen van de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco. Deze mijnbouwbedrijven worden in verband gebracht met grove en grootschalige mensenrechtenschendingen in de Colombiaanse regio Cesar. De oproep aan de energieproducenten is om hun ‘buying power’ aan te wenden om invloed uit te oefenen op de mijnbouwbedrijven.

'Nederland is te klein’

De energieproducenten lieten de oproep niet onbeantwoord. Consumenten die een mail sturen met de boodschap ‘stop bloedkolen’ naar Nuon, ontvangen een bericht terug met onder meer de argumenten dat als zij geen bloedkolen kopen, iemand anders ze wel koopt; en dat Nederland te klein is om enige invloed uit te oefenen. Zowel Nuon als Essent stellen niet op de stoel van de rechter te willen gaan zitten. Met dezelfde argumenten lieten de energiebedrijven gezamenlijk in de media weten niet te stoppen met de inkoop van bloedkolen. Algemeen directeur Jan Gruiters van PAX verwoordt waarom hun argumentatie geen stand houdt.

Electrabel laat consumenten die een oproep sturen, via twitter weten haar verantwoordelijkheid te nemen en zich in te zetten tegen mensenrechtenschendingen. Deze inzet van Electrabel is echter niet gericht op genoegdoening van de slachtoffers en daarom onvoldoende, vindt PAX.

Check je stopcontact

Er is dus nog een hoop werk te doen. Vind jij energie opgewekt met bloedkolen ook onacceptabel? Ga naar www.stopbloedkolen.nl en doe mee!

Tip: check ook eens het stopcontact van je werk, school of sportclub.

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.