paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/robotisering-van-het-leger-is-een-reeel-gevaar

Robotisering van het leger is een reëel gevaar

12-11-2013

De robotisering van de samenleving grijpt om zich heen. Een gevaarlijke ontwikkeling die nú aandacht verdient, betogen Miriam Struyk en Merel Ekelhof van IKV Pax Christi deze maand in een artikel in de Internationale Spectator.

Kent u het verschil tussen een robot en een militair? Waarschijnlijk is uw antwoord hierop volmondig en enigszins verontwaardigd: ja. Een mens is van vlees en bloed, een robot is een machine. Maar ziet een robot ook het verschil tussen u, een burger, en een militair? Of nog lastiger: ziet een robot het verschil tussen een gewonde militair die zich wil overgeven of een militair in actie? Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk: nee. Toch is de ontwikkeling van robots in volle gang en is de techniek voor robotisering van wapensystemen dichterbij dan menigeen denkt.

Deze volledig autonome bewapende systemen, ook wel killer robots genoemd, komen eraan. Om niet straks achteraf weer eens te moeten constateren dat we de wereld met een levensgevaarlijk systeem hebben opgezadeld, is het de hoogste tijd om nú de discussie te starten over de vraag of een dergelijke ontwikkeling wel wenselijk is.

Lees hier het artikel dat is gepubliceerd in het novembernummer van de Internationale Spectator.

De PDF van dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit de Internationale Spectator, maandblad voor internationale politiek, uitgegeven door de Koninklijke Van Gorcum te Assen namens het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’ te Den Haag.

Deze week spreekt de VN-Convention on Conventional Weapons in Genève over Killer Robots. Meer hierover op www.stopkillerrobots.org

Lees ook: IKV Pax Christi bij conferentie over killer robots

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.