paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/putten-als-inspirator-voor-toeristische-boost-in-zuidwest-servie

Putten als inspirator voor toeristische boost in Zuidwest-Servië

29-03-2012

Hoe organiseer je een jaarmarkt? Hoe betrek je jongeren en het bedrijfsleven bij de ontwikkeling van een gemeente? Hoe trek je meer toeristen naar je regio? Deze vragen stonden vorige week centraal tijdens het bezoek van een Servische delegatie aan Nederland.

Het bezoek vond plaats in het kader van het eenjarige EU-programma gericht op kennisuitwisseling tussen de bij toeristen geliefde Nederlandse gemeente Putten en drie gemeenten in het Zuidwesten van Servië, een regio die een economische en toeristische boost goed zou kunnen gebruiken. Het thema van de kennisuitwisseling is het zogeheten cross-sector partnership: samenwerking tussen gemeenten, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties met als doel het ontwikkelen van de eigen regio. IKV Pax Christi is de trekker van het project, en werkt samen met de Servische partner Urban-In en de Kroatische jongerenorganisatie Proni.

Hall of Fame
De bezoekers, in leeftijd variërend van twintig tot zeventig jaar, brachten onder meer een bezoek aan het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag, spraken met jongerenambassadeurs van de gemeente Tilburg en namen een kijkje in de Tilburgse Hall of Fame: dé jongerenplek in Tilburg, mede gefinancierd door de gemeente, met onder meer een skatebaan, een oefenruimte voor bands en cursusruimtes.

Twee dagen verbleven de bezoekers in de partnergemeente Putten. Het ‘eindproduct’ van het samenwerkingsproject wordt een jaarmarkt voor lokale producten en ambachten die de Servische gemeenten gaan organiseren. Voor tips over de organisatie van een dergelijk groot evenement spraken de bezoekers met de doorgewinterde organisatoren van de jaarlijkse ossenmarkt in Putten.

Andere gespreksonderwerpen waren toerisme en recreatie als kans voor regionale ontwikkeling, en de mogelijkheden die samenwerking tussen gemeenten onderling bieden, zoals Putten die heeft met andere gemeentes op de Veluwe.

Ongerepte natuur

Want toerisme is precies wat de Servische regio nodig heeft – en verdient, vertelt Bert van der Linde, lokaal adviseur in Kroatië die voor IKV Pax Christi de Servische bezoekers begeleidde. “De natuur is er prachtig en ongerept: je hebt er bergen, meren, bossen, kunt er skiën, heerlijke lokale producten eten en je vindt er talloze kloosters en moskeeën. Toerisme kan fungeren als motor voor verdere ontwikkeling van het gebied.”

De grootste eye-opener voor de bezoekers was, volgens Van der Linde, de ontdekking dat een samenleving en een gemeente wel degelijk goed kunnen functioneren. “Voor de meesten was het voor het eerst van hun leven dat ze zo’n geoliede gemeente met eigen ogen zagen. Hier deden ze de nodige ideeën op om in hun eigen gemeente aan de slag te gaan.”

Optimisme
De opzet van het bezoek was een uitwisseling van kennis en ervaring. Wat leert de gemeente Putten van de Servische bezoekers? Van der Linde: “Wat we van de Puttenaren altijd horen, is dat zij het optimisme van de Serviërs zo inspirerend vinden, de vastberadenheid om met weinig middelen iets van hun leven en hun gemeente te maken. Bovendien wordt zo ook maar weer eens duidelijk hoe verwend we in Nederland eigenlijk zijn.”

Nederland, Europa

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.