paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/politiek-aan-zet-na-uitspraak-hoge-raad-over-aansprakelijkheid-srebrenica

Politiek aan zet na uitspraak Hoge Raad over aansprakelijkheid Srebrenica

06-09-2013

De Nederlandse Staat is aansprakelijk voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica in 1995. Dat heeft de Hoge Raad vanmorgen bepaald. “Deze uitspraak is voor de politiek een uitgelezen moment om eindelijk volledige verantwoordelijkheid te nemen. Naast het aanbieden van herstelbetalingen zou het de Nederlandse regering sieren om nu ook excuses aan te bieden aan de nabestaanden,” aldus Dion van den Berg, programmaleider van IKV Pax Christi.

Vredesorganisatie IKV Pax Christi is blij dat de Hoge Raad het eerdere vonnis van het gerechtshof in Den Haag heeft bekrachtigd.  Sinds 2002 procedeerden de Bosnische tolk Nuhanovic van Dutchbat en de nabestaanden van elektricien Mustafic tegen de Staat. De elektricien en twee familieleden van de tolk werden door Bosnische Serviërs gedood, nadat Dutchbat-militairen hen van hun compound hadden gestuurd. De moslims hadden daar hun toevlucht gezocht na de val van de VN-enclave Srebrenica op 11 juli 1995.

Nu moet de regering onderhandelingen starten met Hasan Nuhanovic en de familie Mustafic over de hoogte van de herstelbetalingen. IKV Pax Christi hoopt dat zij zich hierbij ruimhartig zal opstellen.

IKV Pax Christi vindt het belangrijk dat de regering nu ook excuses aanbiedt aan de nabestaanden voor het feit dat deze mannen niet de bescherming is geboden waar zij recht op hadden.

IKV Pax Christi steunde deze juridische initiatieven vanaf het begin. De uitspraak van de rechter is vooral van belang als erkenning van het verhaal van de overlevenden en nabestaanden.
 

Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Balkan, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.