paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/petitie-religieuze-leiders-om-voedselcorridor-in-jemen

Petitie religieuze leiders om voedselcorridor in Jemen

05-11-2018

Rabbijn Awraham Soetendorp en IKV bestuurslid Ad van der Helm hebben vorige week namens 33 religieuze leiders in Nederland, onder wie katholieken, protestanten, moslims, humanisten, boeddhisten en de Raad van Kerken en andere religieuze koepelorganisaties een petitie aangeboden aan minister-president Mark Rutte en aan de Tweede Kamer om een einde te maken aan de rampzalige situatie in Jemen.

In de petitie pleiten zij voor een voedselcorridor in Jemen en voor de uitvoering van de VN-resolutie waar Nederland aan heeft meegewerkt over de afwijzing van honger als oorlogswapen. De petitie werd in de Tweede Kamer ontvangen door Martijn van Helvert (CDA), Joël Voordewind (CU) en Martin Van Rooijen (50Plus). In een ontroerende toespraak herinnerde de rabbijn om in de spiegel te kijken en het geweten te laten spreken.

Verdere stappen zijn nodig
Naast een staakt het vuren en toegang tot voedsel is een oproep nodig om een einde te maken aan wapenleveranties uit de VS, de Europese Unie en Iran aan de strijdende partijen en om te werken aan een politieke oplossing van het conflict.

Deze week ontving PAX ook Radhya Almutawakel en Abdulrasheed Alfaqih, oprichters van de Jemenitische mensenrechtenorganisatie Mwatana, met wie PAX al enkele jaren samenwerkt. Woensdag 7 november spreekt Almutawakel over Europese wapenexporten en de oorlog in Jemen op een mede door PAX georganiseerd debat in Berlijn. Twee gezamenlijke rapporten over de gevolgen van de bombardementen op Jemen verschijnen later dit jaar.

Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.