paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/pax-vraagt-zijlstra-om-extra-inzet-voor-vredesakkoord-in-colombia

PAX vraagt Zijlstra om extra inzet voor vredesakkoord in Colombia

24-11-2017

Deze week heeft PAX samen met andere Nederlandse organisaties die onderzoek doen of actief zijn in Colombia een brief gestuurd naar de Minister van Buitenlandse Zaken Zijlstra om aan te dringen bij de Colombiaanse overheid op een versnelde implementatie van het vredesakkoord, het invoeren van overgangsrechtsspraak, en het beschermen van de veiligheid en de rechten van de bevolking.

Vorig jaar werd na 50 jaar oorlog de vrede getekend tussen de FARC en de Colombiaanse overheid. Hiermee kwam een eind aan een conflict waarbij 200.000 doden vielen, vijf miljoen mensen ontheemd raakten en ruim 36.000 mensen ontvoerd werden. De ondertekening was hiermee een historisch en hoopgevend moment. Maar een jaar later is er van de implementatie van het akkoord nog maar weinig terecht gekomen.

Immers, geweld en mensenrechtenschendingen houden grote delen van het land nog steeds in zijn grip. Natuurlijk is het zo dat er nu minder slachtoffers vallen door het uitblijven van gewapende confrontaties tussen leger en de FARC. Maar in grote delen van het land vullen andere gewapende groepen zoals paramilitairen, criminele bendes en guerilla’s het onstane vacuum op. Zo werd tijdens een bezoek aan de Cauca regio door PAX geconstateerd dat er na de demobilisatie van de FARC 12 nieuwe gewapende groepen in de regio actief zijn. Deze zijn uit op controle van illegale praktijken zoals drugshandel, goudmijnbouw en afpersingspraktijken die voorheen door de FARC werden gecontroleerd. Het opkomen van deze nieuwe gewapende groepen gaat gepaard met bedreigingen en geweld, tegen sociale leiders, vakbondsleiders, milieu activisten en mensenrechtenverdedigers. De VN registreerde tussen december 2016 en oktober 2017 al 106 vermoorde sociale leiders in Colombia.

De Colombiaanse overheid blinkt uit in de trage uitvoering van het akkoord, zoals bij het beschermen van burgers, de re-integratie van voormalige strijders, het garanderen van de veiligheid voor ex-strijders en maatschappelijk leiders, en het stimuleren van economische ontwikkeling van het achtergestelde platteland. Bij de instelling van een waarheidscommissie en de berechting van oorlogsmisdaden door een speciale vredesrechtbank is niet alleen veel vertraging opgetreden maar is het mandaat ook ernstig afgezwakt. In hun laatste uitspraak heeft het constitutioneel hof van Colombia aangegeven dat civiele partijen – zoals bijvoorbeeld bedrijven - alleen nog maar vrijwillig een verklaring hoeven af te leggen en dat hun zaken behandeld zullen worden door de reguliere rechtsspraak die bekend staat vanwege haar slechte staat van dienst als het gaat om straffeloosheid. 

Lees ook het opinieartikel in Trouw: Vrede dreigt Colombia te ontvallen (27-11-2017)

Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.