paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/pax-vindt-nieuwe-nederlandse-bijdrage-aan-vn-missie-zuid-soedan-te-klein

PAX vindt nieuwe Nederlandse bijdrage aan VN-missie Zuid-Soedan te klein

19-02-2016

Al sinds 2011 ondersteunt Nederland de vredesmissie van de Verenigde Naties in Zuid-Soedan, UNMISS. Nederland deed dat met zo'n 30 militairen en politiemensen. Ondanks het uitbreken van een nieuwe burgeroorlog in het jonge land in 2013 wil de Nederlandse regering de missie nu verlengen met slechts een kwart van de eerdere inzet.

Volgens PAX strookt dit niet met het belang dat de regering eerder zei te hechten aan burgerbescherming, conflictpreventie en de ambitie om juist méér te gaan bijdragen aan VN-vredesmissies. Het plan om het komend jaar met maar zeven mensen aan de VN-missie deel te nemen moet ook een teleurstelling zijn voor de Zuid-Soedanese burgers, de Tweede Kamer en militairen en politiemensen die eerder naar het land werden uitgezonden. De vermindering is volgens de regering ingegeven door de beperkte mogelijkheden om politiemensen in geval van nood terug te halen naar de hoofdstad Juba en daar te behandelen als ze gewond zijn. Het ontbreekt aan de nodige helikopters en medische voorzieningen.

Hogere nood, minder Nederlandse inzet
De situatie in Zuid-Soedan verslechtert en de VN stuurt meer mensen en breidt zijn bevoegdheden uit. De Nederlandse regering erkent dat dat nodig is. De capaciteit van UNMISS is nu verre van voldoende als het gaat om de bescherming van burgers, en tóch beslist de regering dat er wel driekwart van de Nederlandse inzet af kan. PAX-programmaleider Protection of Civilians Hans Rouw: "Op de 'Leaders' Summit for Peacekeeping' van de VN september vorig jaar benadrukte premier Rutte nog het belang van politiewerk in samenwerking met lokale gemeenschappen voor de bescherming van burgers. In het voorstel voor de bijdrage aan de VN-missie voor Zuid-Soedan is daar niets van terug te vinden. Dat is onbegrijpelijk."

Alternatieven
PAX vindt dat de regering iets aan de beperkte evacuatiemogelijkheden voor politiemensen moet doen. Lukt dat niet meteen, dan kan Nederland op andere manieren meer bijdragen aan de bescherming van de burgerbevolking. Dat kan door politiesamenwerking met lokale gemeenschappen en het verzamelen van inlichtingen. De kampen voor ontheemden waarover UNMISS waakt kunnen met de inzet van de genie beter leefbaar gehouden worden. En Nederland kan het VN-centrum voor de veiligheid in de hoofdstad Juba meer ondersteunen.

Debat
Deze week debatteerde de Tweede Kamer met het kabinet over de verlenging van de missie. De Kamerleden Sjoerdsma van D66 en Knops van het CDA spraken hun onvrede uit over het feit dat de Nederlandse inzet met driekwart krimpt. Nagenoeg alle partijen benadrukten het belang van UNMISS en de noodzaak dat landen als Nederland een substantiële bijdrage blijven leveren.

Minister stoïcijns
Minister Hennis van Defensie verwacht niet dat op korte termijn de beperkte evacuatiemogelijkheden van de VN zullen verbeteren. Zij ziet voor Nederland ook geen rol om dit te ondervangen. De wens van de Kamer om andere mogelijkheden te onderzoeken voor de Nederlandse bijdrage wordt niet gehononeerd. Wel wil zij de evacuatieproblematiek aan de orde te blijven stellen bij de VN en heeft zij toegezegd in verdere onderhandelingen over de Nederlandse bijdrage aan UNMISS meer aandacht te besteden aan activiteiten van de missie om burgers te beschermen. Daarbij hoort ook het lopen van patrouilles en het samenwerken met lokale gemeenschappen.

Lees de Reactie op artikel-100 brief: verlenging van de Nederlandse bijdrage aan UNMISS in Zuid-Soedan

 

Nederland, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.