paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/pax-verlengt-succesvolle-dialoog-tussen-vluchtelingen-en-leerlingen

PAX verlengt succesvolle dialoog tussen vluchtelingen en leerlingen

26-09-2016

‘Indrukwekkend. Informatief. Een waardevolle ervaring.’ Zomaar een greep uit de reacties op de bezoeken die de Syrische sprekers van PAX brengen aan scholen, buurthuizen, sportclubs en andere groepen. In het nieuwe schooljaar brengt PAX jongeren weer in contact met Syrische vluchtelingen. Je kunt via PAX een Syrische vrijwilliger uitnodigen om bij jou voor de klas of groep vanuit eigen ervaring te vertellen over de situatie in Syrië.

In ‘Het verhaal van de vluchteling’ gaan Syrische sprekers in gesprek met leerlingen en studenten. Aan de hand van filmpjes en foto’s geven zij uitleg over het Syrische conflict en de reden van hun vlucht. Zij vertellen uit eigen ervaring en dat maakt het verhaal extra bijzonder. Hun persoonlijke verhalen weten je te raken en zetten je aan het denken. Zij beantwoorden en stellen vragen. Zo krijgt het gesprek al snel diepgang.

‘Hoe krijg je een democratie? Zijn er niet te veel groepen in het spel?’ - vraag van een lid van een studentenvereniging

‘Hoe zie jij de toekomst van Syrië?’ - vraag van een leerling op 4 VWO

Vorig schooljaar bleek ‘Het verhaal van de vluchteling’ in een enorme behoefte te voorzien: 100 groepen zijn bezocht waardoor ruim 2200 mensen het persoonlijke verhaal van een Syriër hebben gehoord. Docenten gaven aan de verhalen van de vluchtelingsprekers een waardevolle aanvulling te vinden op hun lesprogramma.

‘Het is belangrijk het verhaal van een vluchteling zelf te horen voordat mensen een oordeel vellen’ - reactie van een ROC-docente

“I got a notebook from a school as a gift. It was filled with students’ signatures and their opinions on my presentation. Lovely reactions, what nice students!" - Reactie van een spreker

Onze Syrische sprekers gaan graag in gesprek met mensen van 16 jaar en ouder. Een bezoek duurt minimaal 50 minuten. We brengen hiervoor € 75 in rekening en € 25 per extra bezoek als dit op dezelfde dag plaatsvindt. Het geld besteedt PAX aan vrijwilligersvergoeding, reis- en onkosten.

Ben je ook geïnteresseerd in een bezoek van een vluchtelingspreker van PAX aan jouw organisatie of school? Op www.paxvoorvrede.nl/hetverhaalvandevluchteling vind je meer informatie en kun je een aanvraag doen.

Vluchtelingen: het is een beladen onderwerp. Door met een vluchteling zelf in gesprek te gaan, worden emoties in perspectief geplaatst en kunnen we de vluchteling weer als mens zien.

Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.