paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/pax-spreekt-vn-toe-beheersing-dodelijke-drones-hoognodig

PAX spreekt VN toe: 'Beheersing dodelijke drones hoognodig'

14-10-2020

Er zijn sterke normen en standaarden nodig rond de ontwikkeling, productie, export en het gebruik van bewapende drones. Daar heeft PAX tijdens de Algemene Vergadering van de VN de lidstaten toe opgeroepen. Snelle actie is nodig om het gebruik van bewapende drones te beheersen. Anders dreigt de ondermijning van mensenrechten en internationaal humanitair recht.

Samen met 13 andere maatschappelijke organisaties luidt PAX de noodklok. De escalerende droneoorlog in Libië, de aanslag van een VS-drone op de Iraanse generaal Soleimani, en de inzet van drones in Syrië en Jemen… het gebruik van bewapende drones neemt hand over hand toe. Dit dreigt het internationaal humanitair recht en mensenrechten te ondermijnen. De strijd om Nagorno-Karabach, waar bewapende drones veelvuldig worden ingezet, is hier een tragisch voorbeeld van.

Dronetechnologie verspreidt zich snel

Het gebruik van bewapende drones kan leiden tot een lagere drempel voor het gebruik van geweld. Dit gaat ten koste van de regionale veiligheid en kan bijdragen aan een geweldsescalatie, met een verwoestend effect op de burgerbevolking. Een andere verontrustende ontwikkeling is de snelle verspreiding van dronetechnologieën die deze vorm van oorlogsvoering toegankelijker heeft gemaakt voor niet-statelijke actoren, die met gewapende commerciële drones aanvallen uitvoeren op cruciale civiele- en economische infrastructuur. 

PAX herinnert aan het rapport van de Speciale VN Rapporteur voor buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige executies. Dit adviseert staten een ‘transparant multilateraal proces voor de ontwikkeling van solide normen voor het gebruik van drones’ op te zetten en ‘wettelijke normen en verantwoordingsmechanismen vast te stellen en te versterken’.

Handel voor het te laat is

De VN-lidstaten moeten zich actief inzetten voor deze multilaterale discussies. Er dient een forum te komen waar alle aspecten van de ontwikkeling, productie, export en het gebruik van drones, en hun relatie tot gewapend conflict en burgerleed worden aangekaart. De ontwikkelingen op het gebied van drones én hun verspreiding worden nauwelijks bijgehouden door internationale inspanningen om deze vorm van oorlogsvoering te beheersen. Lidstaten moeten daarom nu handelen om burgers te beschermen voordat het te laat is. 

Evenement rond drones, doe mee

Op 22 oktober organiseren PAX en het Stimson Centre een webinar in samenwerking met de  Speciale Rapporteur van de VN en vertegenwoordigers van de Verenigde Staten en Costa Rica om te praten over de zorgen en mogelijkheden om gebruik en export van bewapende drones beter te reguleren. Neem deel aan het webinar 'Multilateralism and Armed Drones: Escaping the Gridlock’ op 22 oktober 2020 om 14:30-16:00, georganiseerd door STIMSON en PAX.

PAX schreef in aanloop naar de Algemene Vergadering van VN een publicatie over drones voor diplomaten. Deze is hier te vinden.

---

Lees ook Dodelijke drones steeds vaker ingezet in conflicten, internationale actie nodig

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.