paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/pax-spijt-over-srebrenica-is-niet-genoeg-nederland-moet-excuses-maken

PAX: Spijt over Srebrenica is niet genoeg, Nederland moet excuses maken

11-07-2020

Nederland moet 25 jaar na de genocide in Srebrenica excuses aanbieden voor gemaakte fouten. Premier Rutte liet de kans daarop vandaag lopen tijdens zijn videotoespraak voor de herdenking. “Het is goed dat Rutte direct de moeders van Srebrenica toesprak en hun verdriet en pijn benoemde, die inderdaad tot op de dag van vandaag voortduurt,” zei Dion van den Berg van vredesorganisatie PAX zojuist in de uitzending van EenVandaag.

“Maar het is erg jammer dat Rutte de rol en verantwoordelijkheid van Nederland niet noemde. Het wordt tijd dat de Nederlandse staat officieel excuses aanbiedt voor wat er fout ging in Srebrenica.”

Volgens PAX is voldoende duidelijk geworden welke fouten er gemaakt zijn. “Nederlandse militairen waren verantwoordelijk voor de VN-vredesmissie in de zogenaamde ‘veilige zone’ Srebrenica. Allereerst zijn er inschattingsfouten gemaakt bij de opzet van de missie, Nederland ging er te licht bewapend naartoe,” aldus Van den Berg. “Daarna is, toen duidelijk werd dat de Serviërs de VN-aanwezigheid niet meer accepteerden, niet adequaat gehandeld. Dat is niet alleen de Nederlandse verantwoordelijkheid geweest, de VN heeft als geheel daarin gefaald. En als laatste: na de val van de enclave is te weinig gedaan om mensen toch nog te beschermen. De Hoge Raad heeft vorig jaar geoordeeld dat Dutchbat onrechtmatig handelde door 350 mannen van de compound te sturen.”

Excuses én compensatie

Dit jaar zijn excuses gemaakt voor de medewerking van de overheid tijdens de Jodenvervolging en voor de politionele acties in Indonesië. “Dat is heel belangrijk geweest. Ik wil er bij de regering op aandringen om niet steeds zo lang te wachten. Maak formeel excuses en neem je verantwoordelijkheid nu de slachtoffers en nabestaanden daar nog iets aan hebben.”

Excuses zouden volgens de vredesorganisatie én de nabestaanden samen moeten gaan met compensatie van families van de vermoorde mannen en vrouwen en een hulppakket voor het stadje Srebrenica als geheel. “Srebrenica lijdt nog steeds onder de gruwelijke gebeurtenissen van 25 jaar geleden. De Nederlandse regering kan de stad met behulp van geld en expertise weer meer levensvatbaar maken,” stelt Van den Berg, die ook de winst van excuses voor Nederland ziet, als lid van de internationale gemeenschap en drager van Europese waarden, stelt Van den Berg.

Dutchbat

“En wat betreft de roep om excuses vanuit Dutchbat, die is begrijpelijk. Toch moeten we beginnen met de grotere groep slachtoffers. Daarna zijn ook excuses aan de Dutchbatters op z’n plaats.”

Lees ook: 25 jaar na Srebrenica

Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Europa

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.