paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/pax-roept-op-tot-wapenembargo-saoedi-arabie

PAX roept op tot wapenembargo Saoedi-Arabië

16-02-2016

Wapenleveranties aan Saoedi-Arabië moeten zo snel mogelijk worden stopgezet, stelt PAX. De grove mensenrechtenschendingen in het land en het groeiende bewijs voor schendingen van het oorlogsrecht in de bombardementen op Jemen maken wapenleveranties aan Saoedi-Arabië onverantwoord. Zowel bij de Nederlandse regering als binnen de EU voert PAX momenteel een lobby voor een wapenembargo tegen het land.

Een onlangs uitgelekt rapport van het VN 'Panel van Experts voor Jemen' concludeert dat er 'wijdverbreide en systematische' aanvallen door onder meer Saoedi-Arabië worden uitgevoerd op burgers en burgerdoelen, waaronder bombardementen op vluchtelingenkampen, medische faciliteiten, markten en scholen. Niet alleen het VN-panel sprak van schendingen van het Internationaal Humanitair Recht, ook Human Rights Watch meldde meermaals dat de door Saoedi-Arabië geleide coalitie gebruik heeft gemaakt van internationaal verboden clusterbommen.
 
Wapens uit Europa
Door Europese bedrijven geleverde wapens spelen een belangrijke rol in dit conflict. Saoedi-Arabië is na de VS nog steeds de belangrijkste bestemming van Europese wapens: ruim 30 miljard euro aan wapens is er sinds 2001 vanuit Europa naar het land geëxporteerd. Vooral het Verenigd Koninkrijk had grote wapendeals met Saoedi-Arabië. De Campaign Against Arms Trade becijferde dat het Verenigd Koninkrijk sinds 2010 voor 5,6 miljard Britse ponden aan wapens aan het land leverde, waaronder Paveway raketten en Eurofighter Typhoon vliegtuigen, die een centrale rol spelen in de bombardementen op Jemen.
Ook Nederland leverde de afgelopen jaren militair materieel aan Saoedi-Arabië, zij het op veel kleinere schaal: zo'n 30 miljoen euro de afgelopen tien jaar.
 
Gezien de mensenrechtensituatie in eigen land en de schendingen van het oorlogsrecht in Jemen pleit PAX samen met Stop Wapenhandel bij de Nederlandse regering voor een wapenembargo.
In datzelfde verband ondersteunt PAX deze week met ruim twintig andere organisaties een initiatief in het Europees parlement voor een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië.

 

Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.