paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/pax-pleit-voor-voedseldroppings-nu-hulpconvooi-belegerde-stad-darayya-niet-bereikt

PAX pleit voor voedseldroppings nu hulpconvooi belegerde stad Darayya niet bereikt

13-05-2016

Het had de eerste hulp aan het al maanden belegerde Syrische Darayya moeten zijn, maar donderdag 12 mei eindigde die in een fiasco. Syrische regeringstroepen stonden erop dat alle medische hulpgoederen, behalve vaccinaties, verwijderd zouden worden. Eerder was al overeengekomen om geen voedsel in de vrachtwagens te laden, omdat de Syrische regering daar geen toestemming voor had gegeven.

Darayya ligt ten zuidwesten van Damascus en is sinds 2012 omsingeld. Het convooi van de VN, Rode Kruis en Syrische Rode Halve Maan  trok zich om 18.00 uur terug. Daarna schoot het regeringsleger tenminste negen mortieren af op de plek waar inwoners van Darayya hadden gewacht op het convooi. 
Daarbij kwamen er twee mensen om en raakten er vijf gewond. De weigering om het convooi toe te laten komt slechts drie dagen na de overeenkomst tussen de USA en Rusland. In die overeenkomst committeerden Rusland en Amerika zich er aan om druk uit te voeren op de strijdende partijen hulp aan de 18 door de VN erkende belegerde gebieden door te laten. 

PAX vindt dat de internationale gemeenschap  krachtiger actie moet ondernemen om de belegering van Darayya te doorbreken. Dat kan door nu een luchtbrug te openen. Veel humanitaire organisaties zijn het er over eens dat de belegering van Darayya geen enkel militair doel dient, maar een collectieve straf is voor de inwoners van het plaatsje.  

Via het Twitter account van @SiegeWatch kun je dagelijkse updates volgen. Volgende maand brengen PAX en The Syria Institute een tweede kwartaal rapportage van Siege Watch uit. 

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.