paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/pax-in-actie-maak-amsterdam-bloedkolenvrij

PAX in actie: maak Amsterdam bloedkolenvrij

29-11-2016

PAX voert actie om Amsterdam bloedkolenvrij te maken. Online, via posters en met straatteams informeert de vredesorganisatie de komende weken Amsterdammers over de aanwezigheid van bloedkolen in de stad. Van het hoofdkantoor van Nuon bij station Bijlmer tot de Albert Cuypmarkt luidt de boodschap: maak Amsterdam bloedkolenvrij!

In Colombia zijn duizenden mensen vermoord en uit hun huis verjaagd in het mijnbouwgebied waar steenkool gewonnen wordt. Nuon, E.ON, Engie en Essent gebruiken deze bloedkolen voor het opwekken van onze energie, terwijl de Colombiaanse slachtoffers nooit gecompenseerd zijn voor wat hen is aangedaan. Sterker nog, wie zijn nek uitsteekt en opkomt voor zijn rechten wordt ook vandaag de dag bedreigd of zelfs vermoord. In september dit jaar werd mensenrechtenactivist Nestor Martinez voor de ogen van zijn familie geëxecuteerd.

Kolen ten koste van Colombiaanse gezinnen
Wouter Kolk, campagneleider bij PAX: “Mede namens mensen als Nestor, die ons uitdrukkelijk hebben gevraagd om Nederlandse energiebedrijven bewust te maken van de duistere kant van Colombiaanse steenkool, voeren wij deze campagne. De energiebedrijven profiteren momenteel van goedkope kolen, ten koste van duizenden Colombiaanse gezinnen. Als fatsoenlijk energiebedrijf wil je daar toch niets mee te maken hebben? Wij roepen Amsterdammers dan ook op om massaal aan te geven dat zij af willen van bloedkolen.”

Amsterdam centrale schakel
Amsterdam vormt een centrale schakel in de bloedkolenketen. Een groot deel van de Colombiaanse kolen die Nederland binnenkomen, wordt overgeslagen in de Amsterdamse Haven of er wordt stroom van gemaakt in de Hemwegcentrale in het Westelijk Havengebied. Het hoofdkantoor van Nuon, een van de vier energiebedrijven die bloedkolen gebruiken voor het opwekken van energie, staat in de hoofdstad. En via een motie sprak de Amsterdamse gemeenteraad in het voorjaar van dit jaar al haar zorgen uit over de betrokkenheid van de haven bij bloedkolen.

Spreek je uit tegen bloedkolen
Online, via posters en met straatteams informeert PAX Amsterdammers de komende weken over de aanwezigheid van bloedkolen in de stad. Medewerkers van Nuon wordt specifiek gevraagd zich binnen het bedrijf in te zetten voor de slachtoffers van bloedkolen.
Via www.stopbloedkolen.nl kun je – of je nu in Amsterdam woont of niet - aangeven dat je tegen bloedkolen bent en ontvang je tips over wat je kunt doen. Vrijwilligers bellen met Amsterdamse bedrijven en instellingen om hen te informeren over de link tussen stroom en bloedkolen.

Ga naar www.stopbloedkolen.nl en doe mee!

Meer weten? Lees ook het dossier Stop Bloedkolen.

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.